Επέμβαση σωτηρίας σε καρκινοπαθή που νοσούσε και με Covid

epemvasi aktinologiko

Μία δύσκολη επέμβαση σε καρκινοπαθή που νοσούσε από Covid ολοκλήρωσαν γιατροί, τεχνολόγοι και νοσηλευτές της μονάδας επεμβατικής ακτινολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μία επέμβαση που έγινε για πρώτη φορά στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η επεμβατική πράξη αφορά στη διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία και παροχέτευση χοληφόρων με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (στεντ), για την αντιμετώπιση κακοήθους αποφρακτικού ικτέρου σε ασθενή με υψηλό κίνδυνο σήψης.

Την επεμβατική αυτή πράξη πραγματοποίησαν ο Επίκουρος Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος και ο Επεμβατικός Ακτινολόγος Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ κ. Βασίλειος Πατσιογιάννης, με την αρωγή της  Διευθύντριας του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης, Καθηγήτριας Μαρίας Ι. Αργυροπούλου. 

Η Επεμβατική Ακτινολογία είναι ένας δυναμικός τομέας της Ακτινολογίας, στην οποία εξειδικευμένοι Ακτινολόγοι  χρησιμοποιούν τις απεικονιστικές μεθόδους  για  να εντοπίσουν με ακρίβεια την όποια βλάβη ή δυσλειτουργία σε όργανα τους ανθρώπινου σώματος και να σχεδιάσουν τον τρόπο παρέμβασής τους για την θεραπεία ή την επίλυση του όποιου προβλήματος  χωρίς την ανάγκη χειρουργικής τομής. Οι κίνδυνοι από τις επεμβάσεις της Επεμβατικής Ακτινολογίας είναι πολύ λιγότεροι από τους αντίστοιχους κινδύνους μιας ανοικτής χειρουργικής επέμβασης, ενώ η αποθεραπεία του ασθενούς είναι ταχύτερη, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η επαναφορά του στην φυσιολογική δραστηριότητα είναι ταχύτατη.

       Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ, σε πλήρη συνεργασία με το Επιστημονικό, Ιατρικό και μη, Προσωπικό του ΠΓΝΙ εργάζεται συστηματικά να τεθούν οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω τομέα και την υιοθέτηση καινοτόμων επιστημονικών μεθόδων, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίας υγείας σε όλους τους πολίτες, που θα  κορυφωθούν με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Μηχανικής Θρομβεκτομής σε Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (“Stroke Center”).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ