Επανέρχεται το υδροηλεκτρικό σε Δαφνωτή και Πλατανούσα

gefiri plakas

Την έντονη διαφωνία της με την κατασκευή υδροηλεκτρικού στον Άραχθο εκφράζει η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών με αφορμή την αίτηση που έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ για κατασκευή υδροηλεκτρικού κάτω από την Δαφνωτή και την Πλατανούσα.

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, η Ρ.Α.Ε. στη φάση αυτή εξετάζει τη σκοπιμότητα του έργου στη βάση κριτηρίων οικονομικής φύσεως που σχετίζονται με την τεχνικοοικονομική επάρκεια του έργου, δεν αξιολογεί τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του και συνήθως παρέχει αφειδώς άδειες παραγωγής στον οποιοδήποτε υποψήφιο «επενδυτή»!  Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι στη φάση αυτή  καθορίζεται γενικώς ο τόπος για την άσκηση της δραστηριότητας, χωρίς να διαπιστώνεται πλέον από την Αρχή ούτε καταρχήν η δυνατότητα εξασφάλισης της επίμαχης θέσης. Η δε ακριβής θέση της μονάδας, καθώς και η δυνατότητα εξασφάλισης του δικαιώματος χρήσης αυτής καθορίζονται κατά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, που χορηγείται στον κάτοχο άδειας παραγωγής σε επόμενο αδειοδοτικό στάδιο. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, για το ΜΥΗΕ στον Άραχθο μια ιδιότυπη παραδοξότητα αποτελεί το γεγονός ότι στην ίδια περίπου περιοχή όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 3858/2007 απόφασή του ακύρωσε για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας το υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου εμφανίζεται μετά από χρόνια ένα καινούριο, υπό νέα διεύθυνση, με μικρότερα μεγέθη, να προσβάλει τη μνήμη, τους αγώνες και την ιστορία αυτού του τόπου, μα πάνω απ’ όλα τη φυσική ροή του ίδιου του ποταμού. Λες και ο δολοφόνος επιστρέφει πάλι στον τόπο του εγκλήματος!

Είναι φανερό ότι στην περιοχή αυτή του Αράχθου, δίπλα στο ποτάμι διέρχεται το σηματοδοτημένο παραποτάμιο «μονοπάτι της βίδρας» το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα της Ε.Ε. και συνδέει το παλιό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας με τη γέφυρα Τζαρή. Το μονοπάτι της βίδρας έχει μέχρι σήμερα προβληθεί σε διάφορα τουριστικά περιοδικά, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου ως μέρος του συνολικού προγράμματος προβολής του Ε.Ο.Τ. κ.α. Παράλληλα με το μονοπάτι η διαδρομή Γέφυρα Πλάκας- γέφυρα Τζαρή-Κρυονέρι-Φτέρη Κεντρικού αποτελεί σημαντικό μέρος των διαδρομών ράφτιγκ και κανόε καγιάκ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται πέντε τουλάχιστον εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού.

Τόσο το παραποτάμιο μονοπάτι της βίδρας όσο και οι δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού-ράφτιγκ προσελκύουν όλο το χρόνο πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών ενισχύοντας την τοπική οικονομία, στηρίζοντας μόνιμες θέσεις εργασίας στον τουρισμό του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων. Το κύμα Ισραηλινών τουριστών που κατακλύζει τα τελευταία χρόνια τα Τζουμέρκα αναδεικνύει  το ράφτιγκ στον Άραχθο και τις δραστηριότητες στο παραποτάμιο μονοπάτι της βίδρας ως βασικό προορισμό στα Τζουμέρκα. Εδώ διεξάγεται και το Vidra’s Trail με τη συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα. Το υποψήφιο ΜΥΗΕ θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα τις παραπάνω δραστηριότητες.

Το «υποψήφιο έργο» θέτει σε άμεσο κίνδυνο και το χωριό της Δαφνωτής εξαιτίας των μεγάλων κατολισθητικών φαινομένων που έγιναν πριν από λίγους μήνες. Ένα γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μεγάλο μέρος των πρανών διολισθαίνει προς το ποτάμι θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα σπίτια του χωριού. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή για την κατασκευή ΜΥΗΕ θα επηρεάσει τη στατικότητα του οικισμού της Δαφνωτής και τη βιωσιμότητα του έργου! Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες.

Το «υποψήφιο έργο» δεν είναι το μόνο στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Πάνω από 25 αιτήσεις και βεβαιώσεις παραγωγού έχουν δοθεί για μικρά υδροηλεκτρικά σε ρέματα, παραπόταμους και ποτάμια, ενώ το Ξηροβούνι θα γεμίσει από 100 περίπου ανεμογεννήτριες αν οι «επίδοξοι επενδυτές» καταφέρουν να ολοκληρώσουν όλες τις αδειοδοτικές φάσεις και φυσικά αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τη σθεναρή αντίσταση της κοινωνίας των πολιτών. Είναι απίστευτο το θράσος και η επιθετικότητα, η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Μέσα σε τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους από τους περίφημους καταρράκτες στα Θεοδώριανα, τον καταρράκτη στο Γιαννίτσι(Αβαρίτσα), στο Αθαμάνιο, στο Βουργαρέλι, στην Κυψέλη, στα Άγναντα, στο Παλιοκάτουνο, στα Λεπιανά, κάτω από τη Μονή Κηπίνας, στους Μελισσουργούς, στο Ματσούκι, στα Πράμαντα, στους Ραφταναίους, στην Πλατανούσα, στον Άραχθο… επώνυμοι διεκδικητές δημόσιας περιουσίας, στο όνομα μιας «πράσινης ανάπτυξης», χωρίς σχεδιασμό, χωρίς όρια, με κερδοσκοπική φαυλότητα αναζητούν οφέλη σε ένα σύγχρονο Ελντοράντο. Ποιος θα τους σταματήσει; Ποιος θα βάλει έναν φραγμό στην αλόγιστη αδειοδότηση; Ποιος θα βάλει έναν φραγμό στην προσβολή του τοπίου;

Το γεγονός ότι κάποιος «επενδυτής» έλαβε βεβαίωση παραγωγού δεν σημαίνει ότι θα γίνει και το έργο! Υπάρχουν και άλλα στάδια πιο σύνθετα που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Αν τελικά αποφασίσει να συνεχίσει και δεν λογαριάσει τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της μέσης κοιλάδας του Αράχθου και των Τζουμέρκων, της αποδημίας, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών και άλλων θεσμικών παραγόντων και φορέων, τότε θα αναμετρηθούμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα δημοτικά συμβούλια των όμορων Δήμων και αν επιμείνει περισσότερο θα φτάσουμε στην ύστατη λύση του Σ.τ.Ε.

Η Ομοσπονδία καλεί τον επενδυτή να αποχωρήσει από την περιοχή και τις αρμόδιες αρχές να μην προχωρήσουν σε έγκριση του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ