Επανέρχεται η εταιρεία για τα αιολικά στο Περιστέρι

abo wind

Με μικρότερη ισχύ και λιγότερες ανεμογεννήτριες θα επανέλθει η ABO Wind Hellas ΑΕ για το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Παναγιώτης Σαρρής κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στα μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου κατέστησε σαφές ότι ο σχεδιασμός δεν εγκαταλείπεται. Πολύ περισσότερο όταν το μισό έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο από το παρελθόν.

Ο ίδιος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του από την στάση που κρατούν οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ηπείρου όχι μόνο στα συγκεκριμένα έργα αλλά σε όλα τα έργα ΑΠΕ και τόνισε ότι για το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι συνομιλητής της εταιρείας είναι το Υπουργείο.

«Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια όταν το μισό έργο έχει αδειοδοτηθεί πλήρως πριν από μερικά χρόνια. Μας κάνουν εντύπωση οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις όταν μάλιστα ήταν δεδομένη η θετική στάση των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις προηγούμενες αδειοδοτήσεις…. Είμαστε υποχρεωμένοι να επανυποβάλλουμε αναθεωρημένη ΜΠΕ για τα έργα στο Περιστέρι. Η ΜΠΕ θα ανταποκρίνεται και στα νέα δεδομένα. Μας ζητήθηκε από το Υπουργείο να εξετάσουμε το μέγεθος του έργου. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με ένα έργο μικρότερης ισχύς και με λιγότερες ανεμογεννήτριες.. Προχωράμε λοιπόν συμπληρώνοντας τα στοιχεία που μας ζητήθηκαν και πιστεύουμε ότι θα έχουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τους εκπροσώπους της εταιρείας κατατέθηκε ο συνολικότερος προβληματισμός για την στάση των φορέων της Ηπείρου που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά «όχι σε όλα».

«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου εξέδωσε αρνητική γνώμη για όλα μας τα έργα. Οι δικαιολογίες που αναφέρθηκαν ήτανο «κορεσμός του δικτύου», «το μεγάλο μέγεθος των έργων» κ.λπ., δηλαδή ζητήματα που εμπίπτουν στην ευθύνη άλλων αρχών (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ κ.λπ.). Δεν έχει προβληθεί καμία ένσταση περιβαλλοντικής φύσης για κάποιο από τα φωτοβολταϊκά μας έργα, αλλά οι εκλεγμένες τοπικές αρχές αποφεύγουν να ασχοληθούν με την ουσία των ζητημάτων ή ακόμη και να μας συναντήσουν. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι για διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες και για να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Είμαστε σίγουροι ότι όταν οι θέσεις μας επικοινωνηθούν ανοιχτά, η τοπική κοινωνία θα είναι στο πλευρό μας. Η ABOWind είναι μια εταιρεία γνωστή,  για την περιβαλλοντική και κοινωνική της ευαισθησία», δήλωσε ο κ. Σαρρής.

Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η εταιρεία κρατάει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ετοιμάζοντας το επενδυτικό της πλάνο για την Ήπειρο που ξεπερνά τα 200 εκ.€, για τα επόμενα 3 έτη σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Δημήτριος Μαχαίρας, Υπεύθυνος Έργων της περιοχής Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας της ABO Wind Hellas ΑΕ.

Οι εκπρόσωποι δήλωσαν έτοιμοι να συζητήσουν με όλους τους φορείς της Ηπείρου, Περιφέρεια και Δήμους καθώς θεωρούν μονόδρομο την ανάπτυξη των ΑΠΕ για την απολιγνιτοποίηση της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ