Επανάσταση Αρτινών εναντίον της Γιάννας

gianna perifereiarxis

Την έντονη διαμαρτυρία των τεσσάρων δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας προκάλεσε η επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη στα Γιάννινα.

Οι δήμοι θεωρούν ότι αγνοήθηκαν παρά την μακρά ιστορία που έχουν.

Σε κοινή επιστολή που υπογράφουν αναφέρουν:

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής « Ελλάδα 2021» , κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στα Ιωάννινα, αγνοώντας τις όμορες περιοχές στις οποίες διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα και μεγαλούργησαν τεράστιες προσωπικότητες.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός  ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση οι Δήμαρχοι του Νομού Άρτας.

Σημειώστε ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα.

Αξιοσημείωτη κι αξιοθαύμαστη ιστορία έχει και ο Νομός Άρτας με τους  τέσσερις Δήμους της.

Απλά να αναφέρουμε ενδεικτικά και να θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα:

Στην Άρτα έγινε η σπουδαία μάχη της Άρτας τον Νοέμβριο του 1821, για την οποία ο Δήμος Αρταίων ετοιμάζει και δράσεις.

Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, διεξήχθη η μάχη του Πέτα στην οποία  θυσιάστηκαν οι Φιλέλληνες, κάτι που αποτελεί μέγιστη μορφή διεθνούς αλληλεγγύης.

Επίσης, από το Κομπότι καταγόταν ο Νικόλαος Σκουφάς, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, όπως  και ο Γεροστάθης, γνωστός για τη συμβολή του στον Αγώνα κατά των οθωμανών.

Στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη,  στο χωριό Σκουληκαριά, γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης, Γεωργίος Καραϊσκάκης.

Σε αυτή την περιοχή σημειώθηκε και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Ιστορική Μονή Σέλτσου (στις Πηγές, ιστορική έδρα του Δήμου), ενώ σε αυτό τον Δήμο, έδρασαν και τα επαναστατικά κινήματα των Ραδοβυζίων εναντίον της Τουρκοκρατίας.

Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων έγινε η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου ενώ εκεί έγινε και η μάχη του Βουργαρελίου του 1821, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Μάρκος Μπότσαρης.

Επίσης, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων διεξήχθησαν δύο ακόμη πολύ σημαντικές μάχες με νικηφόρα έκβαση. Η μάχη στο Σταυρό Θεοδωριάνων, και η μάχη στη Γέφυρα της Πλάκας,

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία για την ιστορικότητα των Δήμων του Νομού Άρτ

Με αυτή την επιστολή μας διαμαρτυρόμαστε αλλά και λυπούμαστε ταυτόχρονα καθώς δεν κληθήκαμε να συμμετέχουμε σε μια συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 21».

Παρακαλούμε για τη διευθέτηση του ζητήματος, καθώς προσδοκούμε σε μία αγαστή συνεργασία στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ