Επαναπροκήρυξη προγράμματος νέων αγροτών

PRASINO_XORAFIΟ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε πως άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Θα μπορεί να καλύψει περίπου 6.000 αγρότες ενώ θα προβλεφθεί και ειδική πριμοδότηση ύψους 10.000 ευρώ για κάθε άνεργο.

Επιπλέον, το υπουργείο έχει καταρτίσει πλήρεις φακέλους για 52 προϊόντα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους, τις στρεμματικές αποδόσεις κ.α.

Οπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, «συντελείται μια βαθιά μετατροπή στην ελληνική κοινωνία και στα πρότυπα ζωής που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τις διαστάσεις της». Σημείωσε ακόμη πως σήμερα μορφωμένοι άνθρωποι απορρίπτουν το μοντέλο της μεζονέτας στα Βόρεια Προάστια, της παραθεριστικής κατοικίας και της καριέρας χωρίς όρια, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις.

«Από την αρχή», πρόσθεσε, «ήμαστε αντίθετοι με το μίζερο κρατισμό που κρατά τον αγρότη δέσμιο των επιδοτήσεων και αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε το πρότυπο του μικρού και μεσαίου αγρότη, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη».

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ακόμη πως για να γίνει η επιστροφή στην ύπαιθρο πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματική, η στρατηγική που σχεδίασε το υπουργείο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Α) στην εξυγίανση του περιβάλλοντος της αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την υγιή επιχειρηματικότητα και τη μείωση της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι.

Β) στην εξυγίανση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας των αγροτών με τη συγκρότηση μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων που να μπορούν να σταθούν στις αγορές.

Γ) στην εμπέδωση της αντίληψης των κοινωνικών εταίρων στον αγροτικό κόσμο

Δ) στην συγκέντρωση των δημόσιων πολιτικών για την ενίσχυση του Ελληνα αγρότη, στο πλαίσιο των οποίων κορυφαία θέση έχει η πολιτική γης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν αναρτηθεί προς ενοικίαση 2.176 τεμάχια και έχουν υποβληθεί 3.596 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.200 προέρχονται από ανέργους, 1.123 από άτομα έως 35 ετών και 585 από κατόχους γεωτεχνικών διπλωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ