Εντός του Απριλίου λύση για τη ΣΒΕΚΗ

OIKONOMOYΜέσα στον Απρίλη εκτιμά ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, ότι θα δοθεί λύση στο θέμα που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους πρώην εργαζομένους της ΣΒΕΚΗ. Αυτό προέκυψε σήμερα το πρωί κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου, προς τον Υπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι η δικαστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλη, γεγονός που θα υποχρεώσει ενδεχόμενα την εταιρεία να διορθώσει τη σειρά κατάταξης, ώστε να προχωρήσει και η καταβολή των οφειλομένων στους εργαζόμενους.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης το ζήτημα προέκυψε γιατί το ΊΚΑ ορίστηκε από την εταιρία στην 7η θέση του πίνακα κατάταξης όσων θα αποζημιωθούν από τον πλειστηριασμό.

Ωστόσο, στην αρχική του τοποθέτηση κατά την ανάγνωση του ερωτήματος, ο κ. Οικονόμου έκανε σαφές ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών είχε ξεκινήσει στις 31/3/2010, δηλαδή πολύ πριν την 15η Ιουλίου που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός νόμος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πλειστηριασμός παραμένει ο ίδιος και ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ ο νόμος στον οποίο αναφέρεται ο κ. Κουτρουμάνης (ν.3863) τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πρόκειται για δεδουλευμένα πενταετίας, από το 2008, και οι εργαζόμενοι αυτοί ταλαιπωρούνται άδικα από μια λανθάνουσα αντίληψη των αρμοδίων και της λειτουργίας του ΙΚΑ που «έχει ξεχάσει ποιον πρέπει να εξυπηρετεί. Άρα πρόκειται είτε για αναποφασιστικότητα, είτε για ευθυνοφοβία από το ΙΚΑ να ενεργήσει σύμφωνα με τη νομοθεσία. Όλα αυτά θα μπορούσε η πολιτική βούληση να τα επιλύσει».

Ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε τελικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και επανέλαβε πως προσδοκά εντός του Απριλίου δια μέσω της δικαστικής οδού να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα.

Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση της Επίκαιρης, ο Θανάσης Οικονόμου έθεσε και το θέμα της δημιουργίας ενός νέου χαμηλού κλιμακίου στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για τους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων που υπάγονταν στον ΟΓΑ, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τους αντίστοιχους επαγγελματίες του νομού Ιωαννίνων. Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι είναι δίκαιο το αίτημα και δεσμεύτηκε στον επόμενο νόμο του Υπουργείου να υπάρχει σχετική ρύθμιση για μικρά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ