Έντι Ράμα…. Με την Ελλάδα συζητάμε τα σύνορα!!!

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο οποίος με αφορμή τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σε ενδεχόμενη τροποποίηση συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, έβαλε στο κάδρο την Ελλάδα. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υποστήριξε ότι θέμα συνόρων συζητείται και με την Ελλάδα χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του και δέχεται καθημερινά καταγγελίες περί διεφθαρμένης κυβέρνησης, χρησιμοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τον εθνικισμό και τον μεγαλοιδεατισμό για να κρατηθεί στην εξουσία.

Βέβαια, έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το «κρεσέντο» του Ράμα απορρέει κατευθείαν από την σχέση του με τον Ερντογάν και ότι το πρώτο που επιχειρεί είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η δήλωση του Ράμα, που προκαλεί πολλά ερωτήματα, έγινε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Vision Plus TV και όταν αναφέρονταν στις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» δήλωσε ο Ράμα, βάζοντας και την Ελλάδα στο «κάδρο» χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που έχουν ζητήματα συνόρων.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επιτέθηκε έντονα σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της διόρθωσης των συνόρων του Κοσόβου, αποκαλώντας το «μέρος» της Αλβανίας. «Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι» δήλωσε, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Ο Έντι Ράμα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «σχέδιο Α», τονίζοντας πως η συμμετοχή δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνησή του, στόχο έχει να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα.

«Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ράμα, εννοώντας πως η ένωση δεν θα ειναι μόνο πολιτιστική ή γλωσσική, αλλά ουσιαστικά πολιτική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ