Ενστάσεις από το Σύλλογο Γεωπόνων για τα φωτοβολταϊκά σε αγροτική γη

Έντονες ενστάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  σε γη υψηλής παραγωγικότητας εκφράζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας.

 Αρχικά ο σύλλογος αναγνωρίζει και επιδοκιμάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εν γένει ως μια δόκιμη και αναγκαία μέθοδο κάλυψης σε μεγάλο βαθμό του ενεργειακού προβλήματος της χώρας, με ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση των ρυπογόνων παραγόντων της ατμόσφαιρας που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η εγκατάσταση των εν λόγω πάρκων (ακόμα και με παραγωγή μικρότερη ή ίση με 1MW) σε εύφορες εκτάσεις, δύναται να προκαλέσει ένταση του προβλήματος της επισιτιστικής κρίσης στη χώρα. Ο ήδη περιορισμένος αριθμός γεωργικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ελλάδας πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω διατιθέμενος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Στο άμεσο μέλλον οι επιπτώσεις θα καταστούν ορατές καθώς η μείωση της παραγόμενης ποσότητας εγχώριων προϊόντων πρωτογενούς τομέα θα είναι σημαντική, καθιστώντας τη χώρα αποκλειστικά, εισαγωγέα νωπών προϊόντων.

 Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση ταυτόχρονης καλλιέργειας με τα πάνελ (κάτω από αυτά), όπως ο νομοθέτης προϋποθέτει για αδειοδότηση της εγκατάστασης των δεύτερων σε καλλιεργήσιμη έκταση, φαίνεται να επηρεάζεται η συνολική υγεία, ευρωστία και παραγωγικότητα των φυτών. Συγκεκριμένα, ο όγκος των πάνελ και η έκταση που αυτά καλύπτουν, μειώνει σημαντικά τη φωτοσυνθετική ικανότητα και τον επαρκή αερισμό των φυτών, καθιστώντας τα υπανάπτυκτα και ευπαθή σε προσβολές παθογόνων, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση του τελικού προϊόντος.

 Τέλος είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη προσπάθεια νέων παραγωγών προς αειφόρο αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και καθετοποίηση της παραγωγής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Φαίνεται πως ακόμα και από μικρές σε μέγεθος καλλιεργητικές εκτάσεις είναι δυνατή η παραγωγή υψηλών ποιοτικά προϊόντων που εκτός από την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού, ταξιδεύουν εκτός συνόρων συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι πραγματικά λυπηρό η προσπάθεια αυτή να σταματήσει εδώ, λόγω περαιτέρω περιορισμού των διαθέσιμων προς καλλιέργεια εκτάσεων.

Ο σύλλογος σε μια προσπάθεια προστασίας της ελληνικής καλλιεργήσιμης έκτασης και των προϊόντων αυτής, θεωρεί πώς η εύφορη γη θα πρέπει να αξιοποιείται αποκλειστικά σε καλλιέργειες παραγωγικές και αποδοτικές για την κάλυψη των αναγκών διατροφής του πληθυσμού και προτείνει εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σημεία μη παραγωγικά (όπως: παραπλεύρως οδικών δικτύων, άνωθεν αρδευτικών καναλιών ή σε νότιες πλαγιές χαμηλής βοσκοϊκανότητας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ