Ενότητα Πολιτών: Ερωτήματα για τον ιδιώτη στα σκουπίδια

apor soros2

Λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών όπου ένα από τα θέματα ήταν ο διαγωνισμός για την συμμετοχή ιδιώτη στην αποκομιδή των απορριμμάτων, η Ενότητα Πολιτών του Θωμά Μπέγκα με ανακοίνωσή της μιλά για αιφνιδιασμό αλλά και για ερωτήματα που προκαλεί η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ετήσιο κόστος για την αποκομιδή στις 4 δημοτικές ενότητες απογειώνεται στις 900.000 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν οι γιαννιώτες πολίτες.

«Στην υποτυπώδη μελέτη την οποία παρουσιάζει η δημοτική αρχή, αγνοεί τη σημαντική παράμετρο ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσει η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, κάτι  που σημαίνει ότι τα κόστη μεταφορά θα μειωθούν σημαντικά.

Εκ των ανωτέρω αποδεικνύεται ότι δεν λαμβάνεται σε καμία περίπτωση υπόψη ο σχεδιασμός για τη σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι όπως αποτυπώνεται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο της παραδώσαμε εγκεκριμένο.

Την ίδια ώρα, τεχνηέντως η δημοτική αρχή φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η επαναφορά προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή της υποβολής πρότασης για την χρηματοδότηση της ανεξάρτητης συλλογής βιοαποβλήτων, η οποία είχε υποβληθεί στις 2 -11-2020 και λόγω της ανευθυνότητάς της δημοτικής αρχής δεν εγκρίθηκε από την διαχειριστική αρχή, αποδεικνύει πόσο την ενδιαφέρει η μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού η ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την μείωση τους κόστους.

Κρίσιμο επίσης στοιχείο που αποδεικνύει την ανεύθυνη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής αποτελεί το γεγονός ότι οι ποσότητες των βιοαποβλήτων που περιλαμβάνονται στην πρόταση  για την ανεξάρτητη διαχείρισή τους, ισούνται περίπου με το 1/3 αυτών που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι δηλαδή ότι οι ελάχιστες ποσότητες βιοαποβλήτων που προγραμματίζει να συλλέξει ανεξάρτητα η δημοτική αρχή, δεν θα συμβάλουν στο βαθμό που είναι δυνατόν στην μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταγγέλλουμε για μια ακόμα φορά τις μεθοδεύσεις της δημοτική αρχής και θα καταψηφίσουμε την εισήγηση στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής» αναφέρει στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ