Ένωση Ζαγορισίων: Όχι στη δομή ασυνόδευτων

Την ανάκληση της απόφασης για την λειτουργία δομής ασυνόδευτων στους Ασπραγγέλους ζητά η Ένωση Ζαγορισίων Αθήνας.

Η Ένωση τοποθετείται με ανακοίνωσή της στην οποία αναλύει τους λόγους της διαφωνίας και διατυπώνει το αίτημα να ανατραπεί η απόφαση από τα αρμόδια υπουργεία.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το Ζαγόρι είναι μία μικρή κοινωνία της οποίας η οικονομική επιβίωση και συνέχεια εξαρτάται από το τουριστικό της προϊόν, ενόψει και της ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO. Το μοναδικό αυτό τουριστικό προϊόν τόσο ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβουλίο όσο και οι λοιποί πολιτειακοί φορείς, οι τοπικοί παράγοντες αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής θεωρούν ότι θα πληγεί από τη λειτουργία μίας τέτοιας Δομής σε ένα τόσο κομβικό και κεντρικό σημείο του Ζαγορίου.

Πέραν όμως από την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και κάτα πόσο πρόκειται αυτή να επηρεαστεί αρνητικά, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν το κατά πόσο η εγκατάσταση των παιδιών αυτών σε ένα μέρος τόσο απομακρυσμένο και αποκομένο από το αστικό κέντρο μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη και ομαλότερη ενσωμάτωσή τους. Ο εγκλεισμός τους στην συγκεκριμένη Δομή δεν προσφέρει στους νέους αυτούς καμία δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους μέσω εκπαιδευτικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και δυνατότητα επαφής με άλλα συνομήλικα παιδιά με στόχο την ένταξη και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Είναι σαφές ότι η εγκατάσταση έφηβων παιδιών με ανησυχίες, ενδιαφέροντα και ανάγκη για κοινωνικοποίηση σε μία απομονωμένη περιοχή που κατοικείται κατά πλειοψηφία από ηλικιωμένους ανθρώπους είναι αντίθετη προς το συμφέρον των παιδιών αυτών.

Η λήψη μίας τόσο σημαντικής απόφασης από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για τον τόπο μας χωρίς πρότερη διαβούλευσή του με τον Δήμο και τους τοπικούς φορείς, ως όφειλε, είναι εσφαλμένος χειρισμός. Αν το Υπουργείο είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, θα είχε ενημερωθεί για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, την έλλειψη υποδομών στον τόπο για την φιλοξενία 40 εφήβων και θα είχε αντιληφθεί το ανέφικτο του επιχειρημάτος για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω και θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ