Ένωση Ξενοδόχων.. Μετά τις γιορτές μηδενικές πληρότητες

xeimonas tsepelovo

Ένα δεκαήμερο υψηλής πληρότητας δεν φτάνει… Αυτό ουσιαστικά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για την στήριξη του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο Νομό οι πληρότητες κυμάνθηκαν στο 90% τις ημέρες των Χριστουγέννων, στο 80% τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και στο 60% τις ημέρες των Θεοφανείων, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου και μετά παρατηρούνται πληρότητες μηδενικές ή σε μονοψήφια ποσοστά.

«Θυμίζουμε ότι τα ξενοδοχεία μας έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, εξαιρουμένου του Β’ εξαμήνου του 2021, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά το υπόλοιπο διάστημα. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού, όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από τις 10 Ιανουαρίου αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται, σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις αναβάλλονται για αργότερα ή επ΄αόριστον και η κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.

Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων της περιοχής  είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις ζημιές δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο; 

Τα ξενοδοχεία δεν είναι καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Η Ένωση Ξενοδόχων ζητά:

•             Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»

•             Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)

•             Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας

•             Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022

•             Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022

•             Μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και κατάργηση του τέλους Διανυκτέρευσης από 01/01/22.

•             Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ