Εννέα Σύλλογοι αντίθετοι με το αιολικό στο Ξηροβούνι

aioliko parko

Εννέα Πολιτιστικοί Σύλλογοι αντίστοιχων χωριών λένε όχι στο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στο Ξηροβούνι.

Πρόκειται για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πλατανούσας, Μονολιθίου, Πηγαδιών, Καλεντζίου, Πλαισίων, Κορύτιανης, Πάτερου, Κωστιτσίου και Κατσάνων.

Η απόφαση ελήφθη κατά την συγκέντρωση που έγινε στο Καλέντζι και επιδόθηκε στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο οποίος  θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για το έργο.

«Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Ξηροβούνι καθώς μια τέτοια εξέλιξη, με τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας λόγω διάνοιξης δρόμων πολλών χιλιομέτρων και ισοπέδωσης εκτάσεων που με βάση τη μελέτη θα ανέλθουν στα 335 στρέμματα (επιφάνεια κατάληψης), θα υποβαθμίσει το βουνό τόσο αισθητικά όσο και περιβαλλοντικά. Θα πληγεί η χλωρίδα, η πανίδα, η βιοποικιλότητα, το μικροκλίμα της περιοχής, παράλληλα θα προκληθεί ακουστική και οπτική όχληση.

Το Ξηροβούνι μπορεί να μην έχει δάσος στα 1500 μέτρα, όπου με βάση τη Μελέτη θα στηθούν οι ανεμογεννήτριες, έχει όμως πλούσια χλωρίδα και πανίδα, είναι γεμάτο από βότανα και άνθη. Εκεί βόσκουν χιλιάδες ζώα, από εκεί υδρεύονται όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κατσανοχωρίων.

Οι ανεμογεννήτριες αισθητικά είναι ξένες προς το βουνό, αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητά του, καταστρέφουν το αδιατάραχτο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο της περιοχής» σημειώνουν στο κοινό υπόμνημα.

Τονίζουν ακόμη ότι κανένα ανταποδοτικό τέλος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά που θα προκαλέσει το αιολικό, δηλώνουν έτοιμοι να προστατεύσουν την περιοχή  τους και ζητούν από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, τους όμορους Δήμους Δωδώνης και Ζηρού καθώς και από την Περιφέρεια Ηπείρου να στηρίξουν την θέση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ