Εννέα μέτρα για τις επιχειρήσεις ζητά ο Δήμος Ζαγορίου

ariazagori2

Μία δέσμη εννέα μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων του Ζαγορίου ζητά ο Δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Σουκουβέλος με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού η οποία κοινοποιείται και στους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων.

Το Ζαγόρι, ως μία από τις πιο τουριστικές περιοχές, έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Τα καταλύματα και η εστίαση τελούν σε καραντίνα και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες δεν είναι αισιόδοξες.

«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά η οποία θα μπορέσει να ξεπεραστεί μόνο με την ισχυρή στήριξη της πολιτείας σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους στην περιοχή μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σουκουβέλος.

Τα μέτρα τα οποία ζητά προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η περιοχή είναι τα ακόλουθα:

1.            Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις των ορεινών όγκων.

2.            Πρόγραμμα TOURISM 4 ALL ειδικά για τους ορεινούς όγκους για όλο το έτος 2021.

3.            Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ειδικά για τους ορεινούς προορισμούς.

4.            Μείωση για έναν χρόνο του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία στο 6% και κατάργηση του φόρου διαμονής.

5.            Να μην εφαρμοστεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση σε καταστήματα κάτω των 1000 κατοίκων σε ορεινούς όγκους (λόγω μη ύπαρξης ΙΝΤΕΡΝΕΤ κ.λ.π.)

6.            Απευθείας επιδότηση επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ με κεφάλαιο κίνησης με σκοπό την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και την κάλυψη μέρος των ζημιών του απολεσθέντος τζίρου του 2020.

7.            Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις για ανακαινείσεις, ενεργειακή αναβάθμιση, αλλαγή πάγιου εξοπλισμού, εξοικονόμηση ενέργειας.

8.            Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις διατηρήσουν το προσωπικό τους για το νέο έτος.

9.            Δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας για τους ορεινούς προορισμούς για το 2021 και στήριξη αυτών από τους Έλληνες τουρίστες για την δύσκολη χρονιά που έρχεται.

«Η λειτουργία των επιχειρήσεων δεν γίνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε αναμένοντας κάποιο θαύμα. Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο. Όπως και το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής το οποίο συντελείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το βάρος αυτό δεν είναι δυνατόν να το σηκώσουν οι επιχειρήσεις του Δήμου Ζαγορίου που στην πλειονότητα τους είναι οικογενειακές», επισημαίνει ο κ. Σουκουβέλος ο οποίος τονίζει ότι η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη για την επιβίωση της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ