ΕΝΦΙΑ από το παρελθόν ταλαιπωρεί Πέραμα κι Αμφιθέα

ENFIA

Στη συζήτηση επί της Έκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του 2021 και του Προγραμματισμού των δραστηριοτήτων της Αρχής για το 2022, που έγινε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ παρελθόντων ετών, για διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν χαρακτηρισθεί παραδοσιακοί και ισχύουν ειδικοί πολεοδομικοί όροι, όπως στην περιοχή Περάματος – Αμφιθέας του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία διέπεται από τους όρους του από 26.09.1979 Προεδρικού Διατάγματος Ζαγορίου.

Ειδικότερα ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:

«Λόγω λανθασμένου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ βάσει απόφασης του Υπ. Οικονομικών του 2010 (υπ’ αρ. 1067780/82/Γ0013/2010), έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα, από το 2011 μέχρι σήμερα, σε μεγάλο αριθμό κατοίκων του Δήμου Ιωαννιτών, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ευθύνη.

Μετά από αγώνες μου μίας δεκαετίας, το Υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε το 2020 τον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), ο οποίος από 0,8 (μέχρι το 2019), διορθώθηκε σε 0,0464, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες της περιοχής να μειωθεί κατακόρυφα.

Η διόρθωση του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου έδωσε μεγάλη ανάσα στους συμπολίτες μας. Παραμένει όμως ένα ακόμη μεγάλο θέμα: ο ΕΝΦΙΑ των παρελθόντων ετών που είχε υπολογισθεί με λανθασμένο τρόπο μέχρι το 2019, βάσει ΣΑΟ=0,8.

Είναι επιτέλους η στιγμή να εξευρεθεί μια δίκαια λύση για αυτούς τους συμπολίτες μας».

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Οικονομικών, κύριοι Χρ. Σταϊκούρας και Απ. Βεσυρόπουλος αντίστοιχα, καθώς και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής, ο οποίος θα συνεργαστεί με το Υπ. Οικονομικών για το θέμα και θα απαντήσει στον Σταύρο Καλογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ