Ενεργειακός πονοκέφαλος στους Δήμους.. Ούτε αντλιοστάσια, ούτε διακόπτες μπορούν να κλείσουν!

ganadio-0

Οι αποφάσεις και οι οδηγίες της Κυβέρνησης προς όλους τους Δήμους για μείωση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί «πονοκεφάλους» αλλά και σοβαρά προβλήματα.

Οι αποφάσεις αυτές φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει υπόψιν τους αντικειμενικά ζητήματα και την πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου.

Όπως μάλιστα σημειώνουν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης πρόκειται για μία ακόμη φορά για σχεδιασμό Αθήνας, με κριτήρια Αθήνας.

Δήμοι ορεινοί, όπως αυτοί της Ηπείρου, αφενός δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση του δημόσιου οδοφωτισμού καθώς έτσι θα αφήσουν ολόκληρα χωριά με λίγους κατοίκους στο σκοτάδι.

Παράλληλα μεγάλο ενεργειακό κόστος προέρχεται από τα αντλιοστάσιο που διατηρούν προκειμένου να υδρεύουν τα χωριά. Και κει δεν χωρά καμία έκπτωση αφού το κλείσιμο του διακόπτη θα σημάνει και κλείσιμο του νερού.

Πρόκειται για δύο πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία κανένα υπουργείο δεν έλαβε υπόψιν του, μη γνωρίζοντας προφανώς τι σημαίνει ζωή σε χωριό.

«Το κόστος από τα αντλιοστάσια είναι τεράστιο και δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος για την μείωσή του» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης ενώ ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος σημείωσε ότι ακόμη κι αν βρει τρόπο για μείωση του δημόσιου φωτισμού υπάρχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας για τα χωριά που τους καθιστούν απαγορευτικούς.

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να απασχολήσουν το συνέδριο της ΚΕΔΕ οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Δευτέρα.

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ήδη ότι στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας από τον οδοφωτισμό, ακόμη και αυτό που συζητήθηκε ως προς το σβήσιμο των φωτιστικών π.χ. 15’ νωρίτερα τα ξημερώματα, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τους δήμους αλλά από τον  ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς μετά από σχετική εντολή που θα λάβει.

Επίσης θέτει ζητήματα σχετικά με το κόστος ενέργειας στα σχολεία. Η επιπλέον ενίσχυση δεν μπορεί να είναι οριζόντια καθώς άλλες ανάγκες υπάρχουν στα νησιά  και άλλες στις ορεινές περιοχές.

Οι ενεργειακές δαπάνες των σχολείων είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού και από εκεί θα πρέπει να πληρωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ