Ενεργειακός εφιάλτης…

lng fisiko aerio

Ανησυχία και πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη φέρνει η απειλή της Ρωσίας για διακοπή φυσικού αερίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε σαφής: Προειδοποίησε για ένα «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, ενώ εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Ρωσία θα διακόψει πλήρως την παροχή αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δικαίωσε τους φόβους του Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία φέρνει στην επιφάνεια τα εφιαλτικά σενάρια για ρεύμα και θέρμανση με το δελτίο, ενώ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να έχουν εναλλακτικά σχέδια για τον χειμώνα που έρχεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση, που προχώρησε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να εκπονήσει σχέδιο ενεργειακής επάρκειας για το χειμώνα.

Έτσι προέκυψε σχέδιο τεσσάρων σημείων ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε επίπεδο διπλάσιο από το τρέχον, δηλαδή στις 10 τερραβατώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ