Ένας νέος χώρος πολιτισμού στα Πράμαντα

pramanta ktirio

Έναν νέο χώρο πολιτισμού θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, καθώς δημοπρατήθηκε το έργο «Ανακαίνιση και διαμόρφωση κτηρίου κεντρικής πλατείας Πραμάντων για την κάλυψη πολιτιστικών δραστηριοτήτων» , με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ με Φ.Π.Α.

Μετά από προγραμματική σύμβαση με την Ενορία της Αγίας Παρασκευής και την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων μελέτησε και ενέταξε το έργο στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» έτους 2021, από το οποίο χρηματοδοτείται με 144.000 ευρώ, ενώ το ποσό των 36.000 ευρώ θα καλυφθεί από πιστώσεις του Δήμου.

Αντικείμενο του έργου είναι οι παρεμβάσεις στο διώροφο κτήριο, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας των Πραμάντων, ιδιοκτησίας της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής, και ειδικότερα στον 1ο όροφο, που έχει παραχωρηθεί για διάστημα 20 ετών από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας. Ο χώρος του ορόφου των καταστημάτων θα ανακαινιστεί πλήρως και θα διαμορφωθεί με τρόπο, που θα εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για την αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου των Πραμάντων, για να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς λόγους, όπως για τη λειτουργία Μουσείου για τους Πραμαντιώτες και Τζουμερκιώτες μαστόρους της πέτρας, καθώς και για την έκθεση ιερών κειμηλίων της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Πραμάντων.

Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αισθητική αναβάθμιση των όψεων του κτηρίου με κατασκευή λίθινης επένδυσης, κατασκευή παραδοσιακής στέγης από σχιστόπλακες επί του δώματος του κτηρίου, αλλαγή κουφωμάτων, εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και τοποθέτηση αναβατορίου για ΑμεΑ.

Επίσης, θα γίνει διευθέτηση των εσωτερικών χώρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως μουσειακή έκθεση για την παραδοσιακή μαστορική τέχνη της πέτρας της περιοχής των Τζουμέρκων, φύλαξη και ανάδειξη πολύτιμων και σημαντικών κειμηλίων της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι μετά την ένταξη χρηματοδότησης ενός ακόμη σημαντικού έργου, φτάσαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στη δημοπράτησή του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Νίκο Βαΐτση, την Τεχνική Υπηρεσία και τους ειδικούς συνεργάτες για την συμβολή τους, όπως και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Αγίας Παρασκευής και την Ιερά Μητρόπολη Άρτας για τη συνεργασία», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ