Ένας μικρός κήπος έξω από την Ακαδημία

Το πρώτο parklet (μικρός αστικός κήπος) τοποθέτησε ο Δήμος Ιωαννιτών στην οδό Καλιάφα, έξω ακριβώς από το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια προέκταση του πεζοδρομίου που έρχεται να δώσει μια «ανάσα πρασίνου», δημιουργώντας ένα νέο δημόσιο χώρο μέσα στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων.

Όπως εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν έγινε τυχαία.

«Τοποθετήθηκε στην είσοδο ενός κεντρικού σχολικού συγκροτήματος όπου φοιτούν παιδιά όλων των βαθμίδων, με σκοπό να το “υιοθετήσουν”, να το προστατεύσουν και να προτείνουν είδη φύτευσης και τρόπους αξιοποίησής του», σημείωσε η κ. Βασιλείου, αναλύοντας στη συνέχεια τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική για τη δημιουργία μικρών χώρων κοινωνικοποίησης και πρασίνου μέσα στις πόλεις.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η τοποθέτηση του parklet, στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία μιας κουλτούρας προστασίας του, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλει στην ανάπτυξη οικολογικής – περιβαλλοντικής συνείδησης, στην ενδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών που απαρτίζουν μια σχολική κοινότητα αλλά και των περιοίκων που μπορούν να το χρησιμοποιούν όλες τις ώρες της ημέρας δημιουργώντας έτσι μια «αίσθηση γειτονιάς».

Δίπλα από το parklet έχουν τοποθετηθεί και ποδηλατοστάτες, κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία στροφής προς μια βιώσιμη αστική κινητικότητα στο Δήμο μας.

«Η κατασκευή δεν είναι μόνιμη και μπορεί να μετακινηθεί και σε άλλα σημεία, ανάλογα με τους στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά», εξήγησε η κ. Βασιλείου, ευχαριστώντας παράλληλα δημόσια τον συμπολίτη μας Γρηγόρη Τζουμάκα, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του parklet, καλώντας κι άλλους δημότες, επιχειρήσεις, κτλ να μιμηθούν το παράδειγμά του.

Τέλος, κάλεσε συλλόγους, φορείς αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται να εντάξουν ένα τέτοιο πάρκο στη γειτονιά τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο τμήμα Πρασίνου ή τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ