Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χωρίς το ραδιοφάρμακο.. Έρχεται το PET- CT αλλά όχι και το κύκλοτρο..

Μισή μένει η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.  Κι αυτό γιατί προχωρά σε τροποποίηση του σχετικού νόμου με αποτέλεσμα να αποδέχεται την δωρεά του PET- CT όμως δεν αποδέχεται την δωρεά του κύκλοτρου που παράγει το ραδιοφάρμακα. Έτσι στο Νοσοκομείο θα φτάσει ένα πανάκριβο μηχάνημα μοριακής απεικόνισης, που αποτελούσε και αίτημα πολλών ετών όμως το φάρμακο για να γίνει η εξέταση δεν θα παράγεται από το ίδιο το νοσοκομείο αλλά θα γίνεται προμήθεια από ιδιώτη. Το κόστος μάλιστα είναι εξαιρετικά υψηλά καθώς σήμερα αγγίζει τα 800 ευρώ.

Η σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση γεγονός που έχει κινητοποιήσει την διοίκηση του Νοσοκομείου.

Έτσι αφενός δημοσιοποιεί το θέμα αφετέρου απευθύνεται στους βουλευτές ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε η δωρεά να γίνει όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί.

Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται κυρίως για να εντοπιστούν καρκινικοί όγκοι. Η ιατρική της αξία βρίσκεται στο γεγονός ότι μπορεί να εντοπίσει την έναρξη δημιουργίας καρκινικών κυττάρων σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Πέρα από διαγωνιστικό δηλαδή έχει και προληπτικό χαρακτήρα.

«Το κύκλοτρο είναι απαραίτητο να βρίσκεται κοντά στη μονάδα PET- CT γιατί ο χρόνος ζωής του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται στην εξέταση είναι περίπου τέσσερις ώρες. Έτσι η αποστολή του φαρμάκου από την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη είναι δύσκολη. Είναι μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε υπολειτουργία το PET- CT», τόνισε σε δηλώσεις του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης.

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα το ραδιοφάρμακο παράγεται μόνο από μία εταιρία και είναι αυτή που σήμερα τροφοδοτεί τα νοσοκομεία.

Η τιμή της μίας δόσης είναι στα 800 ευρώ σήμερα. Με επιστολή του ο προμηθευτής δεσμεύεται ότι αν δεν λειτουργήσουν τα κύκλοτρα θα διαθέσει το φάρμακο στη μισή περίπου τιμή.

«Αν δεν γίνει το κύκλοτρο στο Νοσοκομείο θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και στο PET- CT» τόνισε ο κ. Τσίκαρης ζητώντας από όλους τους φορείς της περιοχής να παρέμβουν ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη.

Η Μερόπη Τζούφη

Η βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη με γραπτή της δήλωση επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται στη δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στερεί από τους Ηπειρώτες την παροχή υψηλού επιπέδου διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων.

Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τροποποιείται ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την προμήθεια Κύκλοτρου για την παραγωγή ραδιοφαρμάκων.

Τα εν λόγω φάρμακα χρησιμοποιούνται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και της αξονικής τομογραφίας (CT).

Η επίμαχη διάταξη αν και αποδέχεται τη δωρεά του PET/CT από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προς το ΠΓΝΙ, δε δέχεται τη δωρεά για το Κύκλοτρο, απειλώντας την πλήρη λειτουργία της νέας απεικονιστικής μονάδας, καθώς δεν θα μπορεί να παράγει τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα.

Θα μπορεί ωστόσο να τα προμηθεύεται από ιδιώτη παραγωγό…

Με τον τρόπο αυτό, μια σημαντική δωρεά για την περιοχή και τη δημόσια υγεία μετατρέπεται σε εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα του ΠΓΝΙ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά κυρίως δημιουργεί έντονη ανησυχία σε μεγάλο αριθμό ασθενών που ανέμενε με αγωνία την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό.

Η επιλογή της κυβέρνησης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και αποκαλύπτει πως το σχέδιο της ΝΔ για δημόσια Υγεία είναι η ιδιωτικοποίηση και η εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος των ασθενών και των οικογενειών τους, του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και των νέων ερευνητών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ