Ένα βιβλίο παρακαταθήκη για το λεκανοπέδιο από τον Απόστολο Κατσίκη

katsikis

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/Τμήματος Ηπείρου η παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολου Κατσίκη, με τίτλο «Το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων — Γεωλογία, Γεωγραφία, Περιβάλλον», έκδοση της Περιφέρειας Ηπείρου. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων και πολιτών.

Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Αρλέτου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του επιστημονικού έργου του συγγραφέα, τονίζοντας ότι αποτυπώνει με πληρότητα τα γεωλογικά, γεωγραφικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, επισημαίνοντας ότι το βιβλίο, γραμμένο με επιστημονική αρτιότητα και βαθιά γνώση, αποτελεί σημαντικό σταθμό για την κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου Ιωάννης Τσίγκρος στάθηκε στη συμβολή του έργου στη μελέτη κρίσιμων ζητημάτων του Λεκανοπεδίου, υπογραμμίζοντας ότι προσφέρει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο για την αξιολόγηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιωαννίνων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το επιστημονικό έργο παρουσίασαν ο Δρ. Ευάγγελος Νικολάου, γεωλόγος–μηχανικός, και η Δρ. Κατερίνα Χιωτέλλη, γεωπόνος–αρχιτέκτων τοπίου. Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε το βιβλίο «παρακαταθήκη γνώσης» για τις επόμενες γενιές, ενώ η κ. Χιωτέλλη έκανε λόγο για μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση του Λεκανοπεδίου, με κεντρικό άξονα τη λίμνη Παμβώτιδα και τη σημασία προστασίας και ανάδειξης της περιοχής.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο συγγραφέας Απόστολος Κατσίκης ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην έκδοση και τη διοργάνωση της παρουσίασης, καθώς και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη. Όπως τόνισε, το βιβλίο αφιερώνεται στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ιδίως στους νεότερους, με στόχο να γνωρίσουν σε βάθος τον τόπο τους. Παράλληλα, ανέφερε ότι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το βιβλίο θα διατεθεί και σε σχολεία για τον εμπλουτισμό των σχολικών βιβλιοθηκών, εκφράζοντας την ελπίδα να αποτελέσει κίνητρο για καλύτερη γνώση, αγάπη και προστασία των ιδιαίτερων φυσικών και ανθρωπογενών χαρακτηριστικών της περιοχής.