Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών οι μεγάλοι Δήμοι της Ηπείρου

hpeiros Τραγικά αδιέξοδα για Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Ιωάννινα

Τα χέρια ψηλά σηκώνουν πλέον οι περισσότεροι δήμαρχοι της Ηπείρου, οι οποίοι από την μία καλούνται να διαχειριστούν τις συνεχείς περικοπές πόρων από το κεντρικό κράτος και από την άλλη την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τα ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο και η στάση πληρωμών, με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι θέμα χρόνου.

Την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται περιέγραψαν οι δήμαρχοι των τεσσάρων πρωτευουσών των Νομών της Ηπείρου, στην τηλεοπτική εκπομπή του Παναγιώτη Μπούρχα στο Ήπειρος TV1.

Φίλιππας Φίλιος, Γιώργος Κάτσινος, Χρήστος Μπαίλης και Γιάννης Παπαλέξης περιέγραψαν τα προβλήματα των δήμων Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Άρτας, τα οποία και κοινά είναι και πολύ σοβαρά.

Οι περικοπές πόρων στην αυτοδιοίκηση ανέρχονται στο 58% κατά την τελευταία διετία όταν σε όλους τους άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης δεν ξεπερνούν το 15%. Παράλληλα έχουν στερέψει οι κάνουλες χρηματοδότησης από ειδικά προγράμματα όπως ήταν ο Θησέας, ενώ το δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό σύστημα του ΕΣΠΑ δεν επιτρέπει την προώθηση των έργων με τους επιθυμητούς ρυθμούς.

Σε χειρότερη κατάσταση από τους τέσσερις δήμους βρίσκονται η Ηγουμενίτσα και η Πρέβεζα, όπου ακόμη και η καταβολή της μισθοδοσίας μπορεί να διακοπεί μέσα στον Οκτώβριο.

«Οδηγούμαστε σε αναγκαστική στάση πληρωμών. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με νύχια και με δόντια και να κρατήσουμε όρθιες τις κοινωνικές δομές. Περιορίσαμε στο ελάχιστο όλες τις δαπάνες αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται. Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει το πρόβλημα και να αλλάξει τη στάση της απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Πρέπει να καταλάβει ακόμη ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση», τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης.

Σε αδιέξοδο βρίσκεται και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο οποίος τους τελευταίους μήνες και με κάθε ευκαιρία που έχει διαμηνύει ότι η στάση πληρωμών είναι θέμα χρόνου. Και φαίνεται ότι ο χρόνος αυτός εξαντλείται.

«Η πολιτεία θέλει από τους δημάρχους να ανακοινώσουν την χρεωκοπία της χώρας. Δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των παραιτήσεων των δημάρχων. Έχουμε συναίσθηση της κατάστασης, αλλά η αυτοδιοίκηση έχει φτάσει στα όρια της» τόνισε ο κ. Κάτσινος ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός και με την ΚΕΔΕ τονίζοντας ότι έχει υποστείλει τη σημαία του αγώνα.

Τα προβλήματα του Δήμου Ιωαννιτών είναι γνωστά. Τεράστια χρέη από τα παρελθόντα έτη, υψηλές τοκοχρεωλυτικές δόσεις, μεγάλες περικοπές πόρων συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει στην οικονομική έκρηξη.

«Οι λαθεμένες πολιτικές των Κυβερνήσεων στοχεύουν να μετατρέψουν την αυτοδιοίκηση σε χωροφύλακα της κοινωνίας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Δεν μπορούν να μας στρέψουν ενάντια στον κόσμο» τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Σε καλύτερη θέση από όλους τους Δήμους βρίσκεται ο Δήμος Άρτας, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα στάσης πληρωμών. Ωστόσο ο Γιάννης Παπαλέξης και από τη θέση του Προέδρου της ΠΕΔ σημείωσε ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και το πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται προ των πυλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ