Ένα βήμα πιο κοντά στο σχέδιο πόλης

hgoumenitsa_pagakiaΜε την παράδοση της γεωλογικής μελέτης της 4ης και 5ης πολεοδομικής ενότητας του σχεδίου πόλεως της Ηγουμενίτσας, αναμένεται να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την ολοκλήρωση του σχεδίου πόλεως της θεσπρωτικής πρωτεύουσας, μια διαδικασία που κρατάει χρόνια και στερεί από ιδιοκτήτες το δικαίωμα να χτίσουν και να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους.

Στην ανακοίνωση της παράδοσης των γεωλογικών μελετών προέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, επισημαίνοντας ότι αυτές παρουσιάστηκαν λίγες μέρες νωρίτερα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και αφού δόθηκαν οδηγίες στους μελετητές για τροποποιήσεις, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η παράδοσή τους και Θεώρηση τους από το Δήμο Ηγουμενίτσας, ώστε να εγκριθούν.

Μάλιστα ο κ. Πιτούλης σε δήλωσή του αναγνωρίζει ότι “διαχρονικά έχουν ταλαιπωρηθεί οι πολίτες από τη γραφειοκρατία του σχεδίου πόλης”, μια διαδικασία που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετιας του 1980 και συνεχίζεται έως σήμερα.

Σε σύσκεψη που έγινε παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης, όπου και διαπιστώθηκε ότι με τα επιστημονικά γεωλογικά δεδομένα, σύμφωνα με τον μελετητή, επιβάλλεται για την ανέγερση κτιρίων, ειδικές γεωλογικές έρευνες και θεμελιώσεις. Δεδομένα που θα επιβάρυναν τις νεοαναγειρόμενες οικοδομές με πολύ μεγαλύτερο κόστος κατασκευής.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες πρότειναν να γίνουν ερευνητικές τομές στην περιοχή της μελέτης, ώστε η ολοκλήρωσή της να γίνει με πραγματικά στοιχεία , προς όφελος των ιδιοκτητών της περιοχής. Πρόταση που έγινε δεκτή και από τον μελετητή και με προσωπική παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας την Παρασκευή 18-5-2012 πραγματοποιήθηκαν οι γεωλογικές διερευνητικές τομές.

Από την αυτοψία προέκυψε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής, που θεωρητικά είχε προβλήματα υπεδάφους, είναι κατάλληλο και έτσι δόθηκαν τελικές οδηγίες προς τον μελετητή για εξαίρεση αυτών και ολοκλήρωση της μελέτης.

Με την ολοκλήρωσή της, η οποία αναμένεται εντός των προσεχών ημερών θα αποσταλεί προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας για ενημέρωση και θεώρησή της. Στη συνέχεια θα αποσταλούν προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να απεμπλακούν και προωθηθούν προς έγκριση η 4η και 5η Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου Ηγουμενίτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ