Ένα θεατρικό για την Αρχαία Κασσώπη

kassopi te

Ένα πρωτότυπο θεατρικό  έργο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Φρεντερίκ Λενορμάν με τίτλο “Το χάσμα της Κασσώπης” το οποίο εμπνεύστηκε  μετά  από προ λίγων ετών επίσκεψή  του στον αρχαιολογικό χώρο, “ξετύλιξε” το κουβάρι μιας  ιδιαίτερης  ιστορίας  για μια ομάδα ανθρώπων  που εργάστηκαν για τον εντοπισμό του αλλά και τη μετάφρασή του στην ελληνική γλώσσα.

Το θεατρικό έργο διαδραματίζεται στην Αρχαία Κασσώπη μετά την νίκη στο Άκτιο (Ναυμαχία Ακτίου, 31 π.Χ.), όταν ένας Ρωμαίος απεσταλμένος ανακοινώνει στους Αρχαίους Κασσωπαίους πως έχει δρομολογηθεί η οικοδόμηση μιας νέας Ρωμαϊκής Πόλης στη θέση της Αρχαίας Κασσώπης και πως θα πρέπει να υιοθετήσουν το ρωμαϊκό τρόπο ζωής. Η διαπραγμάτευση έχει χιουμοριστικό ύφος και ενδιαφέροντες διαλόγους και η κατάληξη είναι απρόσμενη. Ο εντοπισμός του έργου κινητοποίησε μια συγκινητική πρωτοβουλία τακτικών μελών και εθελοντών του Διαζώματος, για την μετάφρασή του στην ελληνική γλώσσα.

Συγκεκριμένα, για τη μετάφραση του θεατρικού έργου συγκροτήθηκε από το τακτικό μέλος του Διαζώματος και μεταφράστρια, κ. Κάρολ Μόλτερ μια εθελοντική ομάδα από ανθρώπους με κοινό ενδιαφέρον για την αρχαιότητα και τον ελληνικό πολιτισμό, που οργάνωσαν και υλοποίησαν με φροντίδα τη μετάφραση. Το Σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ” επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στον εντοπισμό και τη μετάφραση του θεατρικού έργου (ανάμεσά τους και  το  Νίκο Καράμπελα, πρόεδρο του cluster της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου) εκφράζοντας την ελπίδα το θεατρικό έργο  να ζωντανέψει και πάλι την Αρχαία Κασσώπη και να γίνει αφορμή να γνωρίσει ο κόσμος την σπουδαία ιστορία της και την ασύγκριτη σημερινή ομορφιά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ