Ένα τεράστιο έργο παίρνει σάρκα και οστά στη… γειτονιά μας!

amfiloxia ergo

Κάθε έργο ΑΠΕ στην Ήπειρο εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου συνοδεύεται από ένα μεγαλοπρεπές «όχι» των τοπικών αρχών. Είτε πρόκειται για Δήμους, είτε πρόκειται για την Περιφέρεια.

Υπάρχουν φυσικά οι περιπτώσεις όπου η αρνητική γνωμοδότηση μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητη, όμως αυτό απέχει πολύ από την καθολική άρνηση που αποτυπώνεται.

Την ίδια ώρα ένα από τα μεγαλύτερα έργα, χαρακτηρισμένο ως «κοινού ευρωπαικού ενδιαφέροντος» και «επένδυση στρατηγικής σημασίας» παίρνει σάρκα και οστά στην… γειτονιά μας.

Η Ευρωπαική Επιτροπή ενέκρινε ην επιχορήγηση με 250 εκατ. ευρώ έργου για την κατασκευή και την λειτουργία εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω άντλησης (αντλησιοταμίευση) στην Αμφιλοχία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το συγκεκριμένο γίνεται ένα από τα πρώτα έργα στην Δυτική Ελλάδα που χρηματοδοτούνται από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.

“Το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία είναι κρίσιμο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για την έγκριση του έργου.

“Η επένδυση θα συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος. Θα αποτελέσει, επίσης, πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 120 κατά τη φάση λειτουργίας, δημιουργώντας παραγωγικές συνθήκες για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, υψηλής εξειδίκευσης, που διαθέτει η πατρίδα μας” κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ