Αφορμή για να αναδειχθεί ο γαστρονομικός πλούτος αλλά και πτυχές του τοπικού πολιτισμού, αποτέλεσε το Συμπόσιο Γαστρονομίας, που οργάνωσε και φέτος ο Δήμος Ζηρού στο Θεσπρωτικό.
Ένα γεμάτο διήμερο, αφιερωμένο στην «λακκιώτικη ελιά» και τα παράγωγά της, με περίπτερα, παραγωγούς, επιχειρήσεις και συλλόγους να παρουσιάζουν τις μοναδικές τους δημιουργίες και τις εξαιρετικές γεύσεις της περιοχής τους.
Μέσα από το Συμπόσιο δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστεί ένα προιόν σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά και οι ιδιαίτερες συνταγές που σώζονται στο πέρασμα του χρόνου κουβαλώντας μνήμες και αρώματα της περιοχής.