Ένα στολίδι στην Άρτα με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

skoufas

Ένας νέος εντυπωσιακός χώρος παραδόθηκε στον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτας «Σκουφάς», ο οποίος ανανεώθηκε συνολικά αισθητικά και λειτουργικά με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Η ανακατασκευή της πνευματικής στέγης του «Σκουφά» στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν μία ανάγκη και ένα χρόνιο αίτημα του ιστορικού συλλόγου που μετρά 125 χρόνια ζωής και προσφοράς στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Άρτας και που κάτω από την ομπρέλα του συναντιούνται διαφορετικές γενιές, στο θεατρικό εργαστήρι, στη χορωδία, στο τμήμα ελληνικών χορών, στη φιλαρμονική και στο εκδρομικό τμήμα.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον πρόεδρο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», Νικόλαο Μπανταλούκα, και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, σε μία συγκινησιακά φορτισμένη τελετή, παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και επισήμων.

Με ανακαινισμένη πια την αίθουσα εκδηλώσεων στον α’ όροφο, ανανεωμένη την εξωτερική όψη του κτιρίου, κατασκευή χώρου φουαγιέ, τοποθέτηση νέων φωτισμών, καθισμάτων και κλιματισμού, καθώς και δημιουργία σκηνής, ο ιστορικός σύλλογος γίνεται πιο λειτουργικός, πιο μοντέρνος, πιο εύρυθμος. Από μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να λείπει η κατασκευή διαδρόμου πρόσβασης, εξόδου διαφυγής και χώρου υγιεινής ειδικά για AμEA, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για καλύτερη προσβασιμότητα στους χώρους του συλλόγου.

«Στόχος μας, στην περίοδο 2022-2023, είναι να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο στην “άλλη” Ελλάδα και να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας εκτός των τειχών. Το πολιτιστικό κέντρο, από όπου εκπέμπει το μήνυμά του το Ίδρυμα Ωνάση, δεν είναι ένα τοπόσημο. Αντιθέτως, είναι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε σημασία στις υποδομές, επειδή δίνουμε σημασία στο περιεχόμενο – και αντιστρόφως» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου στο χαιρετισμό του και πρόσθεσε: «Δεν ασκούμε μια πολιτική δωρεών και χορηγιών. Για να μείνω στη σημερινή εορταστική ημέρα: εκεί όπου άλλοι βλέπουν την αποκατάσταση ενός κτιρίου, εμείς βλέπουμε ήδη τους ανθρώπους που δημιουργούν πολιτισμό πίσω από αυτή. Εκεί όπου πολλοί βλέπουν μια νέα αίθουσα εκδηλώσεων, εμείς βλέπουμε ήδη τον ανθρώπινο θίασο που θα δώσει περιεχόμενο στην αναβάθμισή της. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα Ωνάση λειτουργεί κυρίως ως καταλύτης, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι ίδιες να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Ο πρόεδρος του «Σκουφά» Νικόλαος Μπανταλούκας έκανε μία αναδρομή στην ιστορία του συλλόγου που φέρει το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας και που με την αδιάλειπτη λειτουργία και δράση του ανέδειξε και σφράγισε την πνευματική , πολιτιστική και κοινωνική πορεία της Άρτας συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην διαμόρφωση της αστικής κουλτούρας. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω, τη σπουδαιότητα της αίθουσα αυτής, αλλά και την αναγκαιότητα της ανακαίνισής της, δεδομένου ότι, από το 1969 και μετά (όπου και εγκαινιάστηκε), ελάχιστες παρεμβάσεις είχαν γίνει στην αισθητική και στη λειτουργικότητά της» δήλωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπανταλούκας, οι προσπάθειες για την πλήρη ανακαίνιση όλης της πνευματικής στέγης εντάθηκαν με την έλευση του 21ου αιώνα, όμως δυσχέρειες, κυρίως στην εύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων ή και στην ένταξη του έργου σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, δεν κατέστησαν εφικτή την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου. «Τα λόγια δεν επαρκούν για να εκφράσουν τα αισθήματα μου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και όλου του Συλλόγου για το Ίδρυμα Ωνάση και τα μέλη του. Θα είμαστε εσαεί ευγνώμονες για την απόφασή τους να αναλάβουν τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς» απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την γενναιόδωρη χορηγία ανακαίνισης της αίθουσας εκδηλώσεων. Τη σκηνή της ανακαινισμένης αίθουσας εγκαινίασε η Φιλαρμονική του Συλλόγου (που προσφέρει από την ίδρυσή της δωρεάν μουσική εκπαίδευση στους νέους της Άρτας), με ένα πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα που περιλάμβανε από «Τα παιδιά του Πειραιά», μέχρι το «The final countdown» και το «Game of thrones» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αντώνη Κατσαούνου.

Με θερμά λόγια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που «ενσαρκώνει ένα όραμα όλης της κοινωνίας της Άρτας» αλλά και για τη «σπουδαία παρακαταθήκη του συλλόγου που οφείλει να συνεχιστεί», μίλησαν στους χαιρετισμούς τους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, Κωνσταντίνος Τράμπας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ