Ένα παλιό κτίριο πηγή μαθητικής έμπνευσης

ARTA_SXOLEIOΣχολεία από την Άρτα, τη Λέσβο και τη Σύρο συμμετείχαν με επιτυχία στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «U4Energy» και βραβεύτηκαν για τις καινοτόμες προτάσεις τους στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα τρία αυτά ελληνικά σχολεία βραβεύθηκαν μαζί με σχολεία από 30 χώρες της Ευρώπης στην τελετή ολοκλήρωσης του διαγωνισμού U4Energy (www.u4energy.eu) για το 2012, στις Βρυξέλλες.

Το παλιό κτήριο στο οποίο στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ Άρτας, έγινε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές και των τριών τάξεων, οι οποίοι με την καθοδήγηση της καθηγήτριας, κυρίας Θεοδοσίας Μπακόλα, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης, καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, υπό τον γενικό τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τη διαχείριση αναλώσιμων πόρων».

Εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης, συχνή συντήρηση του λέβητα, εξαέρωση σωμάτων και ρύθμιση του θερμοστάτη στους 19ο C, σβήσιμο των οθονών και των άλλων συσκευών όταν δε θα χρειάζονται για το μάθημα, είναι μόνο μερικές από τις νέες πρακτικές που έχει υιοθετήσει το σχολείο μετά από πρόταση των ίδιων των μαθητών.

Παράλληλα, τα παιδιά κατασκεύασαν μια οικολογική γλάστρα αξιοποιώντας άχρηστα ελαστικά αυτοκινήτων και στη συνέχεια φύτεψαν σε αυτή ένα φυτό ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Χρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες, κατασκεύασαν ένα κάδο κομποστοποίησης για την αυλή του σχολείου. Επικεντρώνοντας στην ανακύκλωση, οι μαθητές διεκδίκησαν να τοποθετηθεί μπλε κάδος στο σχολείο τους, ανέπτυξαν συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών, ενώ σύντομα θα κάνουν το ίδιο και για τους λαμπτήρες. «Όταν ξεκινήσαμε την ενημέρωση για την ανακύκλωση δεν ήταν λίγες οι φορές που μαζεύαμε τα ανακυκλώσιμα και τα πηγαίναμε με το αυτοκίνητό μου στον κοντινότερο ειδικό κάδο» αναφέρει η υπεύθυνη καθηγήτρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ