Ένα μνημείο για την θυσία πέντε αστυνομικών των Ιωαννίνων!

mnimeio astinomikon

Πέντε αστυνομικούς των Ιωαννίνων που έχασαν την ζωή τους κάνοντας το καθήκον τίμησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού παρουσία της πολιτικής και φυσικής  ηγεσίας του σώματος.

Ένα μνημείο που βρίσκεται μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο θα θυμίζει τη θυσία τους και μαζί τον καθημερινό αγώνα των αστυνομικών για την ασφάλεια και την προστασία της κοινωνίας.

Κωνσταντίνος Ζαμπαλάς.. Στις 7 Νοεμβρίου 1994, στον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, τραυματίστηκε θανάσιμα από τον δράστη που προηγουμένως είχε τραυματίσει θανάσιμα τον Εισαγγελέα της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων.

Νίκος Μαρκάκης.. Στις 20 Μαΐου 1997 τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας ως επικεφαλής φρουράς στο Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας.

Δημήτρης Κώτσης και Κώστας Βλαχοπάνος…  Στις 30 Δεκεμβρίου 2005, κατά την μεταφορά τριών αλλοδαπών κρατουμένων με υπηρεσιακό όχημα, ένας από αυτούς αφαίρεσε το υπηρεσιακό περίστροφο ενός αστυνομικού και πυροβόλησε εναντίον τους, τραυματίζοντας τους θανάσιμα.

Στους τέσσερις προστίθεται και ο Σπύρος Θεοδώρου από την Κόνιτσα. Τον Μάιο του 2009 εκτελούσε, μαζί με άλλο Αστυνομικό, υπηρεσία περιπολίας με μοτοσικλέτα, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ύποπτο άτομο, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστο συνεργό του, ο οποίος τους επιτέθηκε από τα νώτα. Ο 30χρονος Αστυφύλακας τραυματίστηκε βαριά και κατέληξε στις 5 Ιουνίου στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • mnimeio astinomikon1EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • mnimeio astinomikon2EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • mnimeio astinomikon3

Στα αποκαλυπτήρια που έγιναν παρέστη ο Υφυπουργός  Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας Κωνσταντίνος Σκούμας, η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας, οι αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου και βουλευτές.

«Το συγκεκριμένο μνημείο αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και σηματοδοτεί τον σεβασμό στις οικογένειές τους» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων Ανέστης Κωνσταντίδης. «Η προσφορά, η γενναιότητα και η αυτοθυσία  είναι έννοιες που θα μας θυμίζει η στάση των συναδέλφων μας», σημείωσε.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου στην ομιλία του σημείωσε ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα προσκλητήριο ηρώων.

«Η Αστυνομία έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών. Εκατοντάδες νεκροί στο καθήκον.. Σήμερα σε συνθήκες δημοκρατίας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές στην καθημερινότητα των πολιτών. Ατενίζοντας το μνημείο μπροστά στο Μέγαρο, μία πρέπει να είναι η σκέψη μας. Η ευθύνη του αστυνομικού απέναντι στην πατρίδα και τον πολίτη είναι διαρκής», υπογράμμισε.

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών.

Ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συναδέλφους μας που αποτελούν φάρο αυταπάρνησης και αυτοθυσίας» και ευχήθηκε στις οικογένειές τους υγεία και δύναμη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων Αστυνομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ