Ένα διήμερο γεμάτο με τις γεύσεις της Άρτας

arta topproionta

arta topproionta

Με ιδιαίτερη επιτυχία και ανταποκρινόμενη στο στόχο της προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων της Άρτας σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και της ενημέρωσης των παραγωγών και επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, πραγματοποιήθηκε η 3η Γιορτή Πορτοκαλιού- Μανταρινιού- Ακτινιδίου- Ελιάς.

Η διοργάνωση του Δήμου Αρταίων, η οποία φέτος για πρώτη φορά τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Περιφέρειας Ηπείρου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του παραγωγικού κόσμου της περιοχής και τις δυο ημέρες κατά τις οποίες διεξήχθη, αποδεικνύοντας ότι γίνεται θεσμός και ένα μέσο προβολής και ανάδειξης της αξίας των εξαίρετων τοπικών προϊόντων του Αρτινού κάμπου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κάτι που φάνηκε και με τη συμμετοχή Γερμανών εμπειρογνωμόνων και τις Β2Β συναντήσεις με παραγωγούς και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι ο πρωτογενής τομέας δεν περνά τις καλύτερες ημέρες του. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες για όλους ανεξαιρέτως. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός: Καλούμαστε να δώσουμε τις κατάλληλες κατευθύνσεις και τα ερεθίσματα στον κόσμο της παραγωγής, ώστε να συνεχίσει να παράγει. Να τον ενημερώσουμε, να τον στηρίξουμε, να του δώσουμε την ευκαιρία να προβάλλει και να διαθέσει τα προϊόντα του και με αυτόν τον τρόπο να συνεχίσει να κινείται η τοπική μας οικονομία» ανέφερε στην ομιλία του, κατά την ενημερωτική ημερίδα το βράδυ του Σαββάτου, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Παρά τον άσχημο καιρό, το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Άρτας πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων, όπου οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία να πιουν φρεσκοστυμμένο χυμό και να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Αγροτική Παραγωγή και Επιχειρηματικότητα», στην οποία γνωστοί ομιλητές ανέπτυξαν συγκεκριμένα θέματα. Ο Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Βασιλακάκης αναφέρθηκε στις καινοτόμες καλλιέργειες, ο Καθηγητής Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, Χαράλαμπος Καρυπίδης, μίλησε για τη διατροφική αξία των προϊόντων του Αρτινού Κάμπου, ο Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του αγροτικού παραγωγικού συστήματος, ενώ ο Ανδρέας Βαρέλης, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας ανέλυσε τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 και τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας στην Π.Ε. Άρτας.

Ο Βασίλης Παρόλας, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας –Πρέβεζας ανέπτυξε το θέμα «Συνεργατική απάντηση στην κρίση», ενώ ο Ευάγγελος Νταλής, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Άραχθος», μίλησε για τις νέες ομάδες παραγωγών.

Στην εκδήλωση υπήρξαν και τρεις μεταφορές εμπειριών από τους Άγγελο Καραμπίκα, διοργανωτή της Έκθεσης «ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ», Γεώργιο Παπακίτσο, ιδιοκτήτη εταιρίας εμφιάλωσης πορτοκαλάδας και λεμονάδας Άρτας και Φίλιππο Μπέη, ιδιοκτήτη της εταιρίας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Flavors». Τέλος, ο Δήμος Αρταίων στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, φέτος βράβευσε για την προσφορά τους στο «επιχειρείν» τους κ.κ. Παπακίτσο και Μπέη.

Η καινοτομία της φετινής εκδήλωσης ήταν η παρουσία Γερμανών εμπειρογνωμόνων, μελών της Ελληνογερμανικής συνέλευσης των δημάρχων, οι οποίοι πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με Αρτινούς παραγωγούς και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Η βραδιά έκλεισε με εκτέλεση και παρουσίαση συνταγών με βάση τα τοπικά προϊόντα από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Τέλος, την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των Γερμανών εμπειρογνωμόνων σε συσκευαστήρια (συμβατικών και βιολογικών προϊόντων) της περιοχής, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμιάς πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Γιορτή με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων της Άρτας, μέλη των οποίων μαγείρεψαν τοπικές συνταγές, τις οποίες δοκίμασαν και βράβευσαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ