Ένα διήμερο γεμάτο μανιτάρια!

manitaria-zagori1

Το πόρισμα ομάδας εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Γιορτή Μανιταριού που πραγματοποιήθηκε στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου.

Σκοπός του πορίσματος είναι ο καθορισμός νομοθετικού πλαισίου για την διαχείριση και πιστοποίηση των αυτοφυών μανιταριών (και την τρούφα). Ήδη οι Μανιταρόφιλοι της χώρας έχουν αποστείλει και συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις τους στο πόρισμα.

Την παρουσίαση έκανε ο Σύμβουλος του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Τσιρώνη, ο Δασολόγος Ρήγας Τσιακίρης, μεταφέροντας ταυτόχρονα και χαιρετισμό του κ. Τσιρώνη, αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Τσιακίρης περιέγραψε τις προσπάθειες από το 2015 (ξεκίνησαν από τα Γρεβενά) και μέχρι τώρα που υπάρχει το πρώτο κείμενο για την προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου που λείπει.

Το επόμενο βήμα είναι η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου που θα προκύψει, ώστε να τύχει αποδοχής και να γίνει νόμος του Κράτους. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε ο κ. Τσιακίρης, είναι η ενεργή συμμετοχή των μανιταροφιλικών συλλόγων.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • manitaria zagori1

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 είδη μανιταριών και συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται. Σύμφωνα με όσα προτείνονται στο πόρισμα, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων που συνεχώς θα εμπλουτίζεται, με πληροφορίες ανοικτές στο κοινό και θα συσταθεί εθνικός φορέας διαχείρισης (η εμπορία θα γίνεται ανάλογα με την παραγωγικότητα) και πιστοποίησης (όπως ισχύει για άλλα αγροτικά προϊόντα) μανιταριών. Τα δημοφιλέστερα είδη μανιταριών που συλλέγονται είναι 96 και από αυτά 40 και για εμπορική αξιοποίηση. Θα υπάρχουν προβλέψεις για συλλογή και διάθεση μανιταριών ερασιτεχνικού ή εμπορικού σκοπού.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στα Άνω Πεδινά, χαρακτήρισε στενή τη συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου, αφού για οκτώ χρόνια (από τα δέκα της γιορτής) επιλέγεται το Ζαγόρι για την ετήσια γιορτή.

«Θέλουμε, είπε ο κ. Σπύρου, ο κόσμος της περιοχής, όπως από παλιά είχε το μανιτάρι σαν βασικό είδος διατροφής, που το γνώριζαν καλά και στη συλλογή του και στο μαγείρεμα, αυτό να περάσει στους νεώτερους, κάτι που όντως γίνεται σε ένα βαθμό και πολύ καλά κάνετε και ενημερώνετε τον κόσμο και, επίσης, αυτό να περάσει και στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας».

Αναφερόμενος στο πόρισμα που λίγο πριν παρουσίασε ο κ. Τσιακίρης, το χαρακτήρισε ως σημαντικό. «Αρκεί, τόνισε ο Δήμαρχος Ζαγορίου, να μην καταλήξει σε ένα κυνηγητό των ανθρώπων που ασχολούνται με την συλλογή μανιταριών, αλλά πραγματικά σε μια οργανωμένη και νομικά δραστηριότητα, προς όφελος και των ανθρώπων οι οποίοι συλλέγουν μανιτάρια για δική τους χρήση, αλλά και για όσους μπορούν να τα εμπορευτούν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ