Ένα χρόνο μετά την παράνομη διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο: Εκδήλωση στην Αετομηλίτσα

dromos grammos

Ένας χρόνος συμπληρώνεται  απ’ όταν η Περιφέρεια Ηπείρου έβαλε μπουλντόζες και άνοιξε δρόμο στην κορυφογραμμή του Γράμμου, σε περιοχές Natura 2000 και Καταφύγια Άγριας Ζωής. Η διάνοιξη είχε πραγματοποιηθεί από εργολάβο με απευθείας ανάθεση και μηχανήματα του στρατού, παραβιάζοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η πρωτοβουλία των κατοίκων της Αετομηλίτσας και η δράση για την προστασία του Γράμμου οδήγησαν στη διακοπή των εργασιών, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διαπίστωσε ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ενήργησε καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του. Το βουνό προσπαθεί πλέον να επουλώσει τις πληγές του, ενώ η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, με το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να αναμένεται.

Για την επέτειο αυτή, στις 4 και 5 Οκτωβρίου διοργανώνεται εκδήλωση με πεζοπορία, μουσική και ενημέρωση για τις αδειοδοτήσεις ΒΑΠΕ στην περιοχή και την παράνομη διάνοιξη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Σάββατο 4 Οκτωβρίου, 10:00 π.μ.: Πεζοπορία στην παράνομη διάνοιξη (κυκλική διαδρομή Αετομηλίτσα – Διάσελο Κιάφας – Περήφανο – Γκέσος – Αετομηλίτσα). Η διαδρομή είναι μήκους 12 χλμ., με υψομετρική διαφορά περίπου 900 μέτρων και μέτριας δυσκολίας.
  • Σάββατο 4 Οκτωβρίου, 20:00 μ.μ.: Συναυλία με τους Γιάγκο Χαιρέτη (Λαούτο, Ανώγεια) & Παναγιώτη Κατσικιώτη “Τσίκο” (Κρουστά) και totsouko+illy (Ambient-Electronica, Θεσσαλονίκη).
  • Κυριακή 5 Οκτωβρίου, 11:00 π.μ.: Ενημέρωση για τις αδειοδοτήσεις ΒΑΠΕ και την παράνομη διάνοιξη δρόμου στην κορυφογραμμή του Γράμμου.

Διαμονή:
Οι συμμετέχοντες μπορούν να κατασκηνώσουν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Αετομηλίτσα ή να επιλέξουν ξενώνες σε κοντινά χωριά:

  • Κεφαλοχώρι – Ξενώνας Φασουλής, τηλ. 26550 81481
  • Πυρσόγιαννη – Ξενώνας Αρμολόι, τηλ. 694 251 0727
  • Βούρμπιανη – Ξενώνας Βούρμπιανη, τηλ. 26550 31340

Η διοργάνωση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην ανάδειξη της ανάγκης για διαφάνεια και λογοδοσία όσων ευθύνονται για το περιβαλλοντικό πλήγμα στον Γράμμο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google