Εν αναμονή της απόφασης του ΚΑΣ για το Ξενία

arta kasksenia

arta kasksenia

Με μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, όπως έχει εκφραστεί με συντριπτική πλειοψηφία (ψήφοι 25-5), για την αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας ως Ξενοδοχείο, παρέστη χθες ο Δήμος Αρταίων στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού. Το αίτημα του Δήμου ήταν η έγκριση της χρήσης του «ΞΕΝΙΑ» ως Ξενοδοχείου (μετ’ Εστιατορίου και Καφετέριας) με μακροχρόνια μίσθωση και η παραχώρηση κατά χρήση της υφιστάμενης οδού πρόσβασης από την είσοδο του Κάστρου μέχρι τον οικοπεδικό χώρο του «ΞΕΝΙΑ».

Την παρουσίαση έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης του Ξενία Άρτας, καθώς και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ελήφθη με την πλειοψηφία των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων.

Παράλληλα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος υποστηρίζει την δημιουργία Ξενοδοχείου, η οποία θα γίνει με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του Κάστρου, για το οποίο στόχος είναι να είναι ανοικτό, προσβάσιμο, επισκέψιμο, καθαρό και ασφαλές σε όλους τους πολίτες. Εξήγησε, μάλιστα, πως το Κ.Α.Σ. μπορεί να βάλει εκείνους τους όρους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η προστασία και η ανάδειξη του χώρου του Κάστρου, με σεβασμό πάντα στον αρχαιολογικό χώρο.

Επιπλέον, από την παρουσίαση κατέστη εμφανές ότι στην Άρτα υπάρχει απόθεμα χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ υπάρχει και μια σειρά άλλων χώρων, οι οποίοι με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να μετατραπούν σε πολιτιστικοί χώροι. Μάλιστα, ο Δήμος Αρταίων ετοιμάζεται να δώσει έναν ακόμη χώρο πολιτισμού στους πολίτες, καθώς έχει υποβάλλει στο ΕΣΠΑ την πρόταση για ένταξη της αξιοποίησης του Ιστορικού Δημαρχείου Άρτας, με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει: «Παρουσιάσαμε το όραμά μας για το Ξενία Άρτας. Ένα όραμα που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Αρτινών και εκφράστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το δημοκρατικότερο όργανο λήψης αποφάσεων στο Δήμο.

Το ΞΕΝΙΑ εξ’ αρχής σχεδιάστηκε να λειτουργεί σαν ξενοδοχείο, όπως και έγινε με επιτυχία επί 32 συναπτά έτη, από το 1960 έως το 1992, ενώ το 2014 πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Αρταίων. Πεποίθησή μας είναι ότι μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρουσία μας στο Κ.Α.Σ., θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Ξενοδοχείο, εάν βεβαίως υπάρχει και η πολιτική βούληση από την κεντρική Κυβέρνηση».

Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά όλους όσους απάντησαν και στήριξαν εγγράφως την προσπάθεια για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, μετά από την επιστολή (με Αρ. Πρωτ. 39190) που εστάλη στις 30 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα ευχαριστεί: τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη, τον βουλευτή Άρτας Γιώργο Στύλιο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργο Πατούλη, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και βέβαια όλους τους τοπικούς φορείς που εξ’ αρχής τάχθηκαν υπέρ της πρότασης που σχεδόν καθολικά ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, καθώς αυτή είναι η πλέον συμφέρουσα και ενδεδειγμένη για την ίδια την πόλη, την τουριστική ανάπτυξη, την τοπική οικονομία και τους πολίτες.

Τέλος, ο Δήμος ευχαριστεί όλους όσους έδωσαν το «παρών» στην χθεσινή συνεδρίαση και συγκεκριμένα τους απόδημους Αρτινούς της Αθήνας κ.κ. Στάθη Μπαρτζωκα, Εύη Λούκα, Γιώργο Ευθυμίου, Γιώργο Κολοβάτσιο, Δημήτρη Μπούρα Αντώνη Κοντό, Θανάση Ντερεκα Ελίτα Τριχιά-Γεωργάκη και τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου Χαρά Σφαλτού και Κώστα Βήχα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ