Έμειναν στο περίμενε για την ενίσχυση, στη βουλή τα μανταρίνια!

mantarinia

Η πολυαναμενόμενη κρατική ενίσχυση για τα μανταρίνια Κλημεντίνη για πολλούς παραγωγούς στην Άρτα αλλά και την Θεσπρωτία δεν έφτασε ποτέ καθώς συμψηφίστηκε με την επιστρεπτέα προκαταβολή και παρακρατήθηκε.

Η τακτική αυτή καυτηριάστηκε πριν μερικές ημέρες από την βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη ενώ τώρα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Χρήστος Γκόκας.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τη σχετική, με αριθμό 395/67916/2022 ΚΥΑ, ορίστηκαν τα κριτήρια και οι  δικαιούχοι  της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ,  ποσού 70 ευρώ ανά στρέμμα, δηλ.  μηδαμινή, σε σχέση με την πολλαπλάσια (έως και 7 φορές πάνω από αυτό το ποσό) απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Όμως, όπως υπογραμμίζει, από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή ο δικαιούχος παραγωγός, και ενώ, μέχρι σήμερα δεν έχουν καθορισθεί τα παραπάνω ποσά επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Επίσης, σημειώνει ότι υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι έλαβαν την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής για άλλες παράλληλες δραστηριότητες.

 Έτσι, όπως τονίζει, όσοι παραγωγοί κατάφεραν εν τέλει να θεωρηθούν δικαιούχοι της σχετικής κρατικής ενίσχυσης, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι τους πιστώθηκαν, πολύ λιγότερα ή και καθόλου, χρήματα στους λογαριασμούς τους, και αυτό διότι υπήρξε αυτόματος συμψηφισμός με την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Επί πλέον, αναφέρθηκε και στους αποκλεισμούς παραγωγών από την ενίσχυση για τις κλημεντίνες, όπως παραγωγών που απεβίωσαν και συνεχίζεται η δραστηριότητα αυτή από τους νόμιμους κληρονόμους τους

Μια άλλη περίπτωση αφορά στον αποκλεισμό παραγωγών επειδή δεν ήταν επιλέξιμος ο κωδικός 8174 για Μανταρινιές  που περιλαμβάνει και την ποικιλία κλημεντίνη και δηλώθηκε από τους παραγωγούς, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς μάλιστα προβλήματα  όπως αποδεικνύεται και από τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που περιέγραφαν τον κωδικό αυτό ως ποικιλία κλημεντίνη.

Χαρακτηριστικά τονίζει “…Ο κόσμος της παραγωγής, του Πρωτογενή Τομέα βρίσκεται πλέον σε εξαθλίωση και το νέο αυτό πλήγμα που δέχθηκε, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό, αφού εν τέλει τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους ,μόνο ως ενίσχυση και ως στήριξη του εισοδήματος τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Προβλήθηκε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως σημαντική η ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα για τις κλημεντίνες, αλλά τελικά το σημαντικότερο για την Κυβέρνηση είναι να  τακτοποιήσει τις δικές της λογιστικές εκκρεμότητες, αντί να δώσει πραγματικό χρήμα στους παραγωγούς που το έχουν ανάγκη. Σκέτη κοροϊδία. Η Κυβέρνηση πρέπει με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να αποκαταστήσει την αδικία και να αρθούν οι αποκλεισμοί από την κρατική ενίσχυση και των άλλων παραγωγών…”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ