Έλος Καλοδικίου… Το «πλήγωσε» η παρατεταμένη ανομβρία

elos kal2

elos kal2

Έλος Καλοδικίου… Γνωστό και ως λίμνη με τα νούφαρα.. Μόνο που η παρατεταμένη ανομβρία έχει μετατρέψει αυτό το πανέμορφο μέρος σε έναν βάλτο όπου η πανίδα της περιοχής απειλείται ενώ ήδη μεγάλος αριθμός ψαριών έχει χαθεί.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης…

Για το Έλος Καλοδικίου και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έχει υποβάλλει ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ την κατάσταση αναλύει σε μία μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά κι Αχέροντα.

elos kal1

Όπως σημειώνει, κατά την περίοδο 2011 – 2013, οπότε και παρατηρούνταν έντονες κατακρημνίσεις, το οικολογικό πρόβλημα που είχε καταγραφεί στο Έλος Καλοδικίου δεν ήταν οι απώλειες επιφανειακών υδάτων αλλά, αντιθέτως, η κατακράτησή τους λόγω επιχωματώσεων προς την πλευρά όπου προϋπήρχε το φράγμα του Έλους και η κατ’ επέκταση δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, με αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Το φράγμα δε λειτουργούσε και εξακολουθεί να μη λειτουργεί ορθολογικά καθότι δεν έχει συντηρηθεί, δε μπορεί να ρυθμίζει (ανοιγοκλείνοντας) τη ροή των επιφανειακών υδάτων και τα στοιχεία ρύθμισής του δεν έχουν προσδιοριστεί από σχετική μελέτη ενώ οι επιχωματώσεις δημιουργούσαν και εξακολουθούν να δημιουργούν, καθότι παραμένουν ως είχαν, ένα μόνιμο φράγμα χωρίς δυνατότητες ρύθμισης.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Φορέας διευκρινίζει ότι δεν έχει προβεί σε πρόταση ούτε έχει παρακινήσει υπηρεσίες με σκοπό τη διάνοιξη του φράγματος στο Έλος Καλοδικίου.

elos kal3

Αντιθέτως, έχει προτείνει την εκπόνηση μελέτης που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ορθολογική λειτουργία του εν λόγω φράγματος και την κατ’ επέκταση σωστή συντήρηση και λειτουργία του φράγματος.

Επίσης, μεγάλο ρόλο στην μακροσκοπικά παρατηρούμενη υδρολογική κατάσταση του Έλους Καλοδικίου έχουν διαδραματίσει οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις πολύ χαμηλές κατακριμνήσεις.

Στην ανακοίνωση σημειώνει κι ένα θετικό που καταγράφεται στον υγροβιότοπο του Καλοδικίου τα τελευταία χρόνια.. Κι αυτό είναι η μείωση του πληθυσμού του μυοκάστορα, είδος που ήρθε από το εξωτερικό και είχε πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ