Δραματικές ελλείψεις φαρμάκων διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί καθημερινά, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην εκτέλεση συνταγών και στην κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.
Το πρόβλημα αποδίδεται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, δηλαδή τις εξαγωγές φαρμάκων στην Ευρώπη από τις φαρμακαποθήκες, καθώς τα φάρμακα στη χώρα μας είναι εξαιρετικά φθηνά και αποτελούν ελκυστικό προϊόν που δίνει μεγάλο περιθώριο κέρδους.
Την ίδια στιγμή, οι φαρμακευτικές διαθέτουν φάρμακα «με το σταγονόμετρο», στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις απώλειες από τις παράλληλες εξαγωγές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα όλων των κατηγοριών χρονίων παθήσεων.
Σχετικές καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς και ο γενικός γραμματέας Σεραφείμ Ζήκας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου και τόνισαν πως τα σκευάσματα σε έλλειψη είναι πολλαπλάσια αυτών που αναγνωρίζει ο ΕΟΦ ότι βρίσκονται σε έλλειψη.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι φαρμακοποιοί καλούν σε ευρεία σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την εισαγωγή νέων διαδικασιών και νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αποτελέσουν δικλίδες ασφαλείας σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι προτάσεις θα προωθηθούν στο υπουργείο Υγείας.
Στις προτάσεις τους οι φαρμακοποιοί περιλαμβάνουν και νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όταν πρόκειται για παλαιά φάρμακα, ζητούν να μπορούν να αλλάζουν οι ίδιοι το φάρμακο με γενόσημο, κάτι για το οποίο σήμερα πρέπει να ερωτηθεί ο ασθενής και να αλλάξει η συνταγή από τον γιατρό.
Επιπλέον, ζητούν την ενεργοποίηση του ΙΦΕΤ για κάλυψη των κενών που δημιουργούνται στην εσωτερική αγορά, ενώ θέτουν ως λύση στο τραπέζι και τη θεραπευτική υποκατάσταση των φαρμάκων.
Ο κ. Βαλτάς σημείωσε πως το πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες. Ο λόγος είναι ότι είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων στην Ε.Ε. Οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά. Τα είδη των φαρμάκων που λείπουν προσδιορίζονται από την ζήτηση που υπάρχει στην Ε.Ε.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του ΠΦΣ έδωσε παραδείγματα για συγκεκριμένα φάρμακα, όπως του Πάρκινστον που στη Γερμανία κοστίζει 330,51 ευρώ και εδώ 113,63 ευρώ, ένα βρογχοδιασταλτικό που κοστίζει στη Γερμανία 52,01 ευρώ, εδώ κοστίζει 32,21 ευρώ, άλλο βρογχοδιασταλτικό από 15,55 ευρώ στη Γερμανία, εδώ κοστίζει 2,2 ευρώ, αντιεπιληπτικό από 123,7 ευρώ εδώ κοστίζει 31,14 ευρώ, φάρμακο για την ελκώδη κολίτιδα στη Γερμανία πωλείται προς 103,97 ευρώ, έναντι 41,88 εδώ, κορτιζονούχο κολλύριο εδώ κοστίζει 3,47 ευρώ και στη Γερμανία 18,10 ευρώ, φάρμακο για τη χοληστερίνη από 24,32 ευρώ εδώ, στη Γερμανία πωλείται προς 68,97 ευρώ, και αντικαταθλιπτικό που εδώ κοστίζει 4,40 ευρώ, στη Γερμανία πωλείται προς 18,31 ευρώ.
Ο κ. Βαλτάς απέδωσε το πρόβλημα σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβάνοντας και τον ΕΟΦ.