Ελισάφ- Μπέγκας, τοποθετήσεις για τον ΦΟΔΣΑ και τα σκουπίδια

dimotiko simvoulio

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ αλλά και του Θωμά Μπέγκα που κατέχει την θέση του αντιπροέδρου στον ΦΟΔΣΑ ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τοποθετήσεις που έγιναν στον απόηχο της ψήφισης του άρθρου με το οποίο οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας μεταφέρονται στον ΦΟΔΣΑ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων σημείωσε ότι οι νόμοι είναι σεβαστοί, υπήρξε ελαφρώς ειρωνικός προς την κυβέρνηση και την επιλογή που έκανε και ξεκαθάρισε ότι αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι να μην επιβαρυνθούν οι δημότες ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη του προστίμου που έχει επιβληθεί στην Περιφέρεια και μεταφέρεται επίσης στον ΦΟΔΣΑ.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε και στο άρθρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στη διαχείριση των απορριμμάτων που ασκούνται από την Περιφέρεια στον ΦΟΔΣΑ.

«Οι νόμοι είναι σεβαστοί. Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος από την τροπολογία είναι ότι η Κυβέρνηση μετά τα αδιέξοδα κατάλαβε ότι ο ΑΣΔΑ μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Ο ΦΟΔΣΑ δήλωσε σαν έτοιμος από καιρό ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Το εύχομαι. Αυτό που ενδιαφέρει τον Γιαννιώτη είναι τι πληρώνει… Υπάρχει λοιπόν μία οικονομική διαφορά από το 2019. Άρα ο ΦΟΔΣΑ θα πάρει και τα χρέη. Ο ΦΟΔΣΑ όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσει και υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλιστούν στα δημοτικά τέλη. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα δεχθεί να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή την διαδικασία κι αυτό θέλω να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Εύχομαι στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ που αναλαμβάνει αυτό το βαρύ φορτίο καλή επιτυχία», τόνισε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

Την συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και ειδικά του δήμου Ιωαννιτών, που είναι ο μεγαλύτερος της Ηπείρου, με τον ΦΟΔΣΑ προκειμένου η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων να περάσει στην επόμενη μέρα, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, ζήτησε κατά τη διάρκεια της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα και την τροπολογία που ξεκαθαρίζει το ζήτημα της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Μπέγκας, τόνισε πως πρέπει επιτέλους να πέσουν οι τόνοι και με ευθύνη όλων να περάσουμε στη νέα φάση με στόχο την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και την ποιότητα ζωής των δημοτών.

«Γνωρίζουμε όλοι πως το μεταβατικό στάδιο που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολο. Ειδικά από τη στιγμή που στο διάστημα που προηγήθηκε έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, όπως αυτό του προστίμου των 3,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία ο ΦΟΔΣΑ είναι καθολικός ανάδοχος όλων των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που είχε μέχρι τώρα η Περιφέρεια, οπότε καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Η παράταξή μας, δηλώνει παρούσα για να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, όπως έκανε πάντα άλλωστε στο ζήτημα της σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ