Ελικόπτερο και φέτος στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

fotia elikoptero

Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των εθελοντικών ομάδων για την πρόληψη πυρκαγιών κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος της συνεργασίας που έχει εμπεδωθεί στην περιοχή τόσο στην πρόληψη όσο και στην άμεση κατάσβεση πυρκαγιών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου ευχαρίστησε όλους για την συνεργασία αυτή κάνοντας ειδική μνεία στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και τον Διευθυντή της Δημήτρη Μαυρογιώργο.

Τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη καθαρισμού των οικοπέδων ειδικά εντός του αστικού ιστού καθώς και τον έλεγχο στους πυροσβεστικούς κρουνούς.

Ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος σημείωσε ότι «η ετοιμότητα όλων και το προλαμβάνειν είναι το σημαντικότερο» ενώ εξήρε την συνεργασία με τις υπηρεσίες των Δήμων. Υπογράμμισε ακόμη ότι σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς καθοριστικός παράγοντας είναι η επάρκεια νερού για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και εκεί μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα υδροφόρα των Δήμων και της Περιφέρειας.

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο και μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Έκανε γνωστό ότι ο Δήμος ξεκινά άμεσα τέσσερις εργολαβίες για την πυροπροστασία που περιλαμβάνουν καθαρισμούς και κοπές χόρτων.

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Κοντογιάννης σημείωσε ότι και φέτος οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα διαθέτουν τα ίδια μέσα. Ένα ελικόπτερο θα εδρεύει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστός ο τύπος του. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα ήταν ιδανικό το ελικόπτερο που θα ενισχύσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχει και την δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού.

Ένα από τα σοβαρά ζητήματα σχετίζεται με την ανάγκη εκτεταμένων καθορισμών στο δάσος της Δραμπάτοβας, το οποίο θα πρέπει να δρομολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ήδη έχει γίνει γνωστό στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος σε προβλήματα που έχουν εντοπιστεί εντός του αστικού ιστού σημείωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να απομακρυνθούν μεγάλες γλάστρες όπως και τέντες από καταστήματα που παρεμποδίζουν την διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων.

Καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση πυρκαγιών είναι η λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο εργολαβίας που υλοποιεί η επιχείρηση έχουν ήδη τοποθετηθεί 45 καινούριοι κρουνοί και ως το τέλος Μαίου θα προστεθούν άλλοι δέκα.

Στην συνεδρίαση του Συντονιστικού μετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού, των δασικών υπηρεσιών και εθελοντών ομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ