Εκτός ταμείου ανάκαμψης τα μεγάλα έργα υποδομής

ionia tounel egnatia

Ερώτηση και ΑΚΕ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ Νίκου Παππά και θέμα: «Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης τα μεγάλα έργα υποδομών».

Την ερώτηση συνυπογράφει και η Γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

–       Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τις προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για διάλογο μεταξύ της ίδιας, των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, επί της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια, το χρονικό εύρος και οι ανάγκες που θα καλύψει το ως άνω, υπερβαίνουν κατά πολύ τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

–       Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης έχει γνωστοποιηθεί, εκτός από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, και σε τρίτα πρόσωπα, όπως ευρωβουλευτές άλλων χωρών, αλλά όχι στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και τους εγχώριους επαγγελματικούς, τεχνικούς και κοινωνικούς φορείς.

–       Οι πολιτικές δυνάμεις ενημερώνονται μέσω δημοσιευμάτων, που αναφέρουν, σε ό,τι αφορά στον τομέα των Υποδομών, πως η Ελλάδα έχει καταθέσει μια αρχική πρόταση με περίπου 200 δημόσια έργα εθνικής σημασίας, προϋπολογισμού 28 δισ. ευρώ, έναντι δεσμευμένων επιχορηγήσεων για την Ελλάδα ύψους 16,4 δισ. του σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

–       Βάσει των ίδιων δημοσιευμάτων φέρεται να προέκυψαν προβλήματα που αφορούν στη συμβατότητα οδικών και σιδηροδρομικών έργων μεγάλου προϋπολογισμού, τα οποία δεν έγιναν κατ’ αρχήν δεκτά από την Ε.Ε., καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια της Επιτροπής. Στα έργα που φέρεται να απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται:

·         η επέκταση της Αττικής Οδού

·         η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος

·         το βόρειο τμήμα του Ε65

·         τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ και

·         ο δυτικός άξονας της Ιόνιας οδού έως την Κακαβιά.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Ποια έργα περιλαμβάνει η λίστα της ελληνικής πρότασης με τα 200 και πλέον έργα υποδομών; Ποια εξ αυτών απορρίφθηκαν; Ποιοι οι λόγοι απόρριψής τους; Ποιες οι επιπτώσεις της εν λόγω εξέλιξης στο χρόνο ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων;

2.    Ποιες δεσμεύσεις πολιτικής «συνοδεύουν» την άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης;

3.    Ποια είναι η επιλογή της κυβέρνησης σε σχέση με τη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων που φέρεται να απορρίφθηκαν;

4.    Είχε ενημερώσει ο τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου (εταιρεία συμβούλων Grant Thornton) για τα ανελαστικά κριτήρια του ταμείου ανάκαμψης, τα οποία απέκλειαν τα προαναφερθέντα έργα; Υπήρξε προειδοποίηση που αγνοήθηκε;

Παρακαλούμε, επίσης, να κατατεθούν:

1.    Η λίστα με τα δημόσια έργα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

2.    Η αλληλογραφία και κάθε σχετικό έγγραφο επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών σε σχέση με την κατάθεση και κρίση της ελληνικής πρότασης.

3.    Η επίσημη λίστα με τις δεσμεύσεις πολιτικής, οι οποίες συνοδεύουν την άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ