Εκτός ΕΣΠΑ το νέο σχολείο στο Νεοχωρόπουλο… Φτωχός απολογισμός για το Δήμο Ιωαννιτών

aporipsi neox

aporipsi neox

Για τους γνωρίζοντες, ακόμη και τα στοιχειώδη για το ΕΣΠΑ και την ένταξη έργων, δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για την χρηματοδότηση και κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου στο Νεοχωρόπουλο, κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων..

Με άλλα λόγια εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ένα έργο που η περιοχή το είχε απόλυτη ανάγκη.

Έτσι ο απολογισμός των ενταγμένων έργων της παρούσας δημοτικής αρχής, είναι εξαιρετικά φτωχός… Ουσιαστικά στο ενεργητικό της έχει μόλις ένα ενταγμένο έργο, με την ημερομηνία δημοπράτησής του να παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον!

Ο Δήμος Ιωαννιτών υπέβαλλε την πρόταση για το νέο σχολείο στο Νεοχωρόπουλο πριν από δύο μήνες περίπου, σε πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου. Η πρόσκληση αφορούσε όλους τους Δήμους και είχε συνολικό προϋπολογισμό 5,2 εκατομμύρια.

Ο Δήμος Ιωαννιτών επέλεξε, άγνωστο για ποιο λόγο, να επιδιώξει την ένταξη του έργου ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχονταν στα επτάμισι εκατομμύρια!!!

Αυτό που με μία απλή ανάγνωση καταλαβαίνει και όποιος δεν ξέρει τίποτα από ΕΣΠΑ, μάλλον δεν ήθελαν να το καταλάβουν στο Δήμο Ιωαννιτών.. Οι ειδικοί επί των προγραμμάτων επιχείρησαν να εντάξουν ένα έργο που υπερέβαινε κατά δύο εκατομμύρια το ποσό που υπήρχε για ολόκληρη την Ήπειρο.

Και τυπικά, και τεχνοκρατικά αλλά και πολιτικά ο Δήμος Ιωαννιτών επιχείρησε το ακατόρθωτο.. Και φυσικά το αποτέλεσμα που εξ αρχής ήταν αναμενόμενο, επιβεβαιώθηκε.

Η ανέγερση δημοτικού σχολείο στο Νεοχωρόπουλο, δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο. Επειδή ο προϋπολογισμός υπερβαίνει αυτόν της πρόσκλησης.. Μάλιστα υπερβαίνει και το μέγιστο 120% της συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης που διατίθεται για να ενταχθούν πράξεις, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Περιφέρειας, μετά την σχετική αξιολόγηση.

Είναι απορίας άξιον γιατί ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε την συγκεκριμένη επιλογή, όταν μάλιστα οι υπηρεσίες του γνώριζαν πολύ καλά ότι η πρόταση δεν θα έχει καμία τύχη..

Οι ευθύνες για ένα έργο που χάθηκε προφανώς θα πρέπει να αποδοθούν, όπως επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική για την ευκολία με την οποία συναινεί συχνά σε προτάσεις που εκ προοιμίου είναι καταδικασμένες, συμμετέχοντας έτσι σε χαμένες ευκαιρίες για τα Γιάννινα!

Μετά κι από την εξέλιξη αυτή, ο Δήμος Ιωαννιτών μετρά μέχρι τώρα μόλις ένα ενταγμένο έργο στο ΕΣΠΑ, την ανάπλαση των στρατιωτικών φυλακών… Και το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν μπορεί να κάνει περήφανη την Δημοτική Αρχή αλλά πρέπει να την προβληματίσει σοβαρά, καθώς έχει διανύσει ήδη παραπάνω από το μισό της θητείας της.
{jathumbnail off}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ