Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αργυροτεχνία: Σώμα, Χέρια, Νους – Διαδρομές μιας Ζώσας Τέχνης» εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα Ιωάννινα.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Αντώνιος Καναβούρας, ενώ η διάρκεια λειτουργίας της έχει οριστεί έως τις 5 Ιουνίου 2026.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολου Κατσίκη, με θέμα «Οι δρόμοι του ασημιού. Μια ιστορία 6000 ετών».
Η έκθεση επιχειρεί μια ιδιαίτερη προσέγγιση της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας, παρουσιάζοντας παλαιές φωτογραφίες από προσωπικές συλλογές αργυροτεχνιτών σε διάλογο με σύγχρονες φωτογραφικές αποτυπώσεις της τέχνης. Μέσα από αυτόν τον συνδυασμό αναδεικνύεται η συνέχεια της τεχνικής παράδοσης, αλλά και η ζωντανή σχέση σώματος, χεριών και νου στη δημιουργική διαδικασία.
Η αργυροτεχνία των Ιωαννίνων παρουσιάζεται όχι μόνο ως τεχνική παραγωγής αντικειμένων, αλλά ως μια ζώσα πολιτιστική πρακτική που ενσωματώνει γνώση, εμπειρία και μνήμη. Το εργαστήριο προσεγγίζεται ως χώρος μετάδοσης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου η τέχνη μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Μέσα από φωτογραφίες διαφορετικών εποχών αναδεικνύονται οι τρόποι με τους οποίους το σώμα, τα χέρια και ο νους συνεργάζονται για τη διαμόρφωση μιας τέχνης που επιβιώνει στον χρόνο, ενώ οι εικόνες λειτουργούν ως φορείς συλλογικής εμπειρίας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.