Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο της Δράσης «Ορατή, Συμπεριληπτική & Προσβάσιμη Τέχνη- Visible, Inclusive & Accessible Art» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει έκθεση εικαστικών έργων φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής, η οποία θα φιλοξενηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).
Εγκαίνια: 6 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19.00μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) στα Ιωάννινα.
Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα πολύμηνης δουλειάς της ομάδας της Δράσης, η οποία με όχημα την τέχνη έφερε σε επαφή εικαστικούς της Σχολής Καλών Τεχνών, αφενός με την κοινότητα των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία (μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Β/Δ Ελλάδος) και αφετέρου με εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων της Ηπείρου.
Τα έργα που δημιουργήθηκαν αποτέλεσαν το έναυσμα, ώστε οι συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία να έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία μέσω της συμμετοχής τους στο σχεδιασμό της υπηρεσίας προσβασιμότητας (ακουστική περιγραφή των έργων). Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και η καινοτομία της Δράσης. Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Β/Δ Ελλάδος έλαβαν μέρος σε βιωματικό εργαστήριο στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές και τις επιμελήτριες της έκθεσης, καθώς και από τους/τις εικαστικούς και συμμετείχαν ενεργά στη συγγραφή και συνδημιουργία των σεναρίων ακουστικής περιγραφής, τα οποία επεξηγούν τις εικαστικές δημιουργίες.
Ενδεικτικά, τα μέλη του Συνδέσμου των Τυφλών σχολίασαν: «στην πρώτη αυτή προκαταρκτική διαδικασία, μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωριστούμε με τους φοιτητές- δημιουργούς των έργων, να ψηλαφίσουμε τα ίδια τα έργα, καθώς και να προτείνουμε τρόπους μέσα από εμπεριστατωμένες ηχητικές περιγραφές και απτικές αναλύσεις προκειμένου αυτά να γίνουν προσβάσιμα και συμπεριληπτικά»
Η έκθεση πλαισιώνεται από έναν Επιστημονικό Κύκλο Εισηγήσεων (Παρασκευή 6 και Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων) με σκοπό να ανοίξει μια συζήτηση αναφορικά με θέματα συμπερίληψης και προσβασιμότητας, να δοθεί βήμα για την ανταλλαγή απόψεων ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δημιουργία προσβάσιμου περιεχομένου για μελλοντικές εκθέσεις στην περιοχή της Ηπείρου. Καταξιωμένοι/ες επιστήμονες και ειδικοί/ές στο χώρο του Πολιτισμού, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα παρουσιάσουν στους/στις εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων της Ηπείρου, μεθόδους που καθιστούν την τέχνη προσιτή, συμπεριληπτική και καθολικά προσβάσιμη.
Συμμετέχουν με έργα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Αναγνωσταράς Απόστολος, Γιαννουλάτου Πολυξένη (Ξένια), Κοϊνός Κωνσταντίνος, Κοντός Ευάγγελος, Μουτσάτσου Αικατερίνη, Παππά Μαρίνα, Σιαταρά Βασιλική, Σίνος Φώτης (Ρένος), Σιούλη Νάγια, Σπανάκη Μαρία, Σπυροπούλου Χριστίνα, Στοΐτση Λίζα, Σταυρόπουλου Βασιλική, Τσιάτη Λάουρα και Χατζηαντωνίου Μαρία.
Tην Επιμελητική Ομάδα συγκροτούν: ο Καθηγητής Ευάγγελος Γκόκας, Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών, ο Χρήστος Σταύρου, Δρ. «Πολιτισμικές Σπουδές, Οπτική Κουλτούρα & Πολιτισμική Προσβασιμότητα» ΕΔΙΠ Σχολής Καλών Τεχνών. Οι Μεταπτυχιακοί/ές Φοιτητές/Φοιτήτριες «ΠΜΣ: Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις»: Ελευθεράκη Γεωργία, Καραγιαννοπούλου Ευδοξία, Καρρά Αικατερίνη και Νάκας Σπύρος.
Επιμέλεια Δράσης και Προσβασιμότητας Περιεχομένου: Χρήστος Σταύρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Συντονισμού & Οργανωτικής Διαχείρισης της Δράσης: Αριστέα Καζαντζή, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Web & Graphic Design, Voiceover: Νικόλαος Κωνσταντίνου, ΕΔΙΠ Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ταυτότητα Προσβασιμότητας Έκθεσης:
Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά για ανθρώπους με οπτική αναπηρία.
Η ακουστική περιγραφή θα διατίθεται μέσω QR αλλά και μέσω ακουστικών κατά την είσοδο στον εκθεσιακό χώρο.
Τα ερμηνευτικά κείμενα των έργων και ο κατάλογος της έκθεσης θα διατίθενται και σε γραφή Braille ενώ, φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους/τις χειριστές/τριες τους.
Διάρκεια Έκθεσης: 6-8 Δεκεμβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: 10.00π.μ. – 9.00μ.μ.
Στην έκθεση και κατόπιν συνεννόησης με την επιμελητική ομάδα, θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε blind tours. Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος (τηλ. 6972611029)