Έκθεση αφιέρωμα στον Κώστα Μαλάμο

MALAMOS_KΤην Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις έξι και μισή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Κώστας Μαλάμος- Ιωάννα Μητσέα Μαλάμου, τα εκατό χρόνια». Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας, η φετινή επέτειος εορτασμού της εκατονταετηρίδος από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων συμπίπτει με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ηπειρώτη ζωγράφου Κώστα Μαλάμου.

Του ευπατρίδη που συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων η οποία ήταν η ευτυχής κατάληξη μιας μακρόχρονης και δύσκολης προσπάθειας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, με πρωτοβουλία του ίδιου η οποία υιοθετήθηκε από τα φιλότεχνα μέλη του Σωματείου «Οι φίλοι των Ιωαννίνων».

Στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία είχε συνοδοιπόρο την σύντροφό του και σπουδαία ζωγράφο Ιωάννα Μητσέα-Μαλάμου. Πορεύτηκαν με σεμνότητα, πηγαία δημιουργία, συνεχή αναζήτηση και συνεπή εικαστική διατύπωση.

Στις διαχρονικές αναζητήσεις τους η Ήπειρος είναι παρούσα. Δείγμα της αγάπη τους γι’ αυτήν, αποτελεί και το γεγονός ότι η πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Μαλάμου διοργανώθηκε στα Γιάννενα το 1933. Ακολούθησαν πολλές άλλες είτε ατομικές είτε ομαδικές στις οποίες συμμετείχαν. Πολλά από τα έργα με θέματα από τα Γιάννενα και την Ήπειρο θα εκτεθούν στην αναδρομική έκθεση «Κώστας Μαλάμος – Ιωάννα Μητσέα Μαλάμου «τα 100 χρόνια» την οποία διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Η έκθεση αυτή αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στο Κώστα Μαλάμο και στην Ιωάννα Μητσέα-Μαλάμου για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην πόλη μας και καλούμε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στα εγκαίνιά της.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ευχαριστεί τη Διοίκηση του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή για την οικονομική συνδρομή της στη διοργάνωση της έκθεσης καθώς και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την συμβολή τους στην προβολή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ