Έκτακτη Σύνοδος για την λειτουργία των Ναών στις γιορτές

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ  ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με βασικό αντικείμενο την πανδημία και τα μέτρα εν όψει των Χριστουγέννων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους ιεράρχες θα τεθούν, μεταξύ άλλων το θέμα της λειτουργίας των ναών τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι θα παρατηρηθεί συνωστισμός πιστών στους κλειστούς χώρους των εκκλησιών, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει και στην πορεία των εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Ιωάννης Κονιδάρης πρότεινε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ιερέων.

Κατά την επίσκεψή του στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Μητροπολίτες και τους τρόπους πιστής τήρησης των μέτρων για την προστασία των πιστών και των κληρικών.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή τους τα μέλη της ΔΙΣ είπαν “ναι” στα μέτρα αλλά “όχι” στους ελέγχους για την τήρησή τους.

Αποφάσισε ότι η τήρηση των μέτρων, δεν μπορεί να ελέγχεται ούτε από τους νεωκόρους ούτε από τους εθελοντές των ναών “καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες”.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα προβλέπουν την διενέργεια PCR ή Rapid test για την είσοδο στους ιερούς ναούς για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών και σημειώνει ότι κάθε αντίθετη άποψη, ακόμα και κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ