Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων για το «χωροταξικό»

panepistimio panoramiki

Ένταση σηκώνεται για μια ακόμη φορά στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ να συγκεντρώνονται την ερχόμενη Τετάρτη σε έκτακτη Σύνοδο τους χωρίς την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Οι ηγεσίες των ΑΕΙ βέβαια, δεν είναι τυπικά δεσμευμένες να καλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις έκτακτες συναντήσεις τους όπως κάνουν στις τακτικές, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση τους να συγκεντρωθούν άμεσα σε σώμα, έχει δημιουργήσει ανησυχία στο Υπουργείο.

Κι αυτό γιατί τρία θέματα δημιουργούν αυτή την στιγμή πιθανές εντάσεις στις σχέσεις πανεπιστημίων και υπουργείου Παιδείας: η χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ (και το έμμεσο αίτημα για κλείσιμο των αδύναμων τμημάτων τους), η επιχορήγηση των ΑΕΙ με το 20% της χρηματοδότησης τους βάση αξιολόγησης και το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας πρόσφατα στον πρωθυπουργό.

Στα ΑΕΙ εκφράζεται προβληματισμός μετά την επιστολή που έστειλε η υπουργός Παιδείας προς τις ηγεσίες τους ζητώντας να στείλουν τις προτάσεις τους για την νέα χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ (κλείσιμο τμημάτων, μετονομασίες, συγχωνεύσεις κλπ). Η κίνηση αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων που θεώρησαν ότι αρμόδια για αντίστοιχου τύπου αιτήματα ή συζητήσεις είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία και φαίνεται ότι …παρακάμπτεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ