Εκστρατεία ενημέρωσης και υγειονομικό υλικό στους Ρομά του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

ΦΩΤΟ – Μία μεγάλη παρέμβαση στους χώρους όπου ζουν οικογένειες Ρομά ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής κλιμάκιο του Δήμου Ιωαννιτών και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σκοπός ήταν αφενός η ενημέρωση για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοιό και αφετέρου η διανομή υγειονομικού υλικού. Το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοιού εδώ και αρκετές ημέρες ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των ομάδων των Ρομά καθώς και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Εξοχής, περιοχή στην οποία διαμένουν πολλές οικογένειες.

Στο διάστημα αυτό έγινε και καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν στις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Σε συνέχεια των επαφών αυτών και της συνεργασίας που υπήρξε, σήμερα αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επιτόπιας ενημέρωσης στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αιβατίδης, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Διονυσία Αμπατζίδη, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τονίστηκε σε όλους η ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και επισημάνθηκε ότι η οδηγία για παραμονή στο σπίτι αποτελεί προυπόθεση για την διασφάλιση της υγείας.

Στις οικογένειες των Ρομά διανεμήθηκαν προστατευτικές μάσκες καθώς και γάντια.

Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ROMA

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ROMA1

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ROMA3

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ROMA5

Ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ειδική αναφορά στους Ρομά, με αφορμή την κατάσταση στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση οι ρομά να μη γίνονται στόχος μίσους στα πλαίσια της πανδημίας.

 «Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις αδύναμες ομάδες, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης δεν έχουν νερό, κάτι που κάνει δύσκολο ακόμα και το πλύσιμο των χεριών και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές» είπε αρχικά.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα, τα μέτρα που έχουν παρθεί, αφορούν την διασπορά του ιού. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης. Οι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.

Ευχαριστώ όλους στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους, είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας» κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ