Όσοι είχαν την φαεινή ιδέα να γίνει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ μέσω τηλεδιάσκεψης και χωρίς καμία δυνατότητα παρακολούθησής της από τα μέσα ενημέρωσης ή και τους πολίτες, τελικά είχαν τους λόγους τους!
Αν η συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε την δημοσιότητα που όφειλε να έχει, θα έμενε στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες και θα αποδείκνυε ότι όσοι έχουν την ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου είναι κατώτεροι των περιστάσεων!
Η συζήτηση ξεκίνησε με έναν έντονο καβγά μεταξύ του Προέδρου Νίκου Γεωργάκου και της Αντιπροέδρου Τατιάνας Καλογιάννη για ένα θέμα ελάσσονος σημασίας.. Την έκδοση δελτίου τύπου από την κ. Καλογιάννη για το συνέδριο των Φορέων Διαχείρισης που έγινε προ ημερών στα Χανιά.
Ζήτημα δηλαδή που ουδόλως αφορά τους πολίτες αλλά υποδηλώνει τις κάκιστες σχέσεις μεταξύ Προέδρου και Αντιπροέδρου που διαφάνηκαν από την ημέρα της εκλογής και δεν γεφυρώθηκαν.
Θα μπορούσε το συγκεκριμένο να μην αποτελεί καν θέμα, όμως αποτυπώνει την γενικότερη αντίληψη και την βαθιά παθογένεια στην οποία φαίνεται ότι έχει περιέλθει η νέα διοίκηση με το… καλημέρα!
Θέμα που αναδείχθηκε με ένταση στη συνεδρίαση ήταν η τροποποίηση του προϋπολογισμού προκειμένου είτε να αυξηθούν οι πιστώσεις, είτε να εγγραφούν νέες για μία σειρά συμβούλων και μελετών.
Ποσά κατά προσέγγιση όπως προέκυψε από την συζήτηση και από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε μία σειρά ερωτημάτων που έγιναν από τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση.
Ο ΦΟΔΣΑ προχωρά, μεταξύ άλλων σε αναθέσεις για υπηρεσίες υποστήριξης για την κατάρτιση του κανονισμού λειτουργίας και του επιχειρησιακού προγράμματος του ΑΣΔΑ, σε υπηρεσίες συμβούλου για την εκπόνηση του Ολιστικού Προγράμματος Χωριστής Συλλογής για το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ αυξάνει το κονδύλι από 35 χιλιάδες σε 80 για υπηρεσίες συμβούλου τεχνικής υποστήριξης για τεχνικές δράσεις, οι οποίες τουλάχιστον κατά την συνεδρίαση, αν και ζητήθηκε, δεν παρουσιάστηκε για ποιες πρόκειται.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης άναψε φωτιές η εισήγηση του Προέδρου Νίκου Γεωργάκου να διαπραγματευθεί ο ίδιος ξεχωριστά με τον κάθε δήμο που έχει οφειλές προς τον Φορέα.
Ο Πρόεδρος δεν κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των οφειλών που έχουν σήμερα οι 18 Δήμοι της Ηπείρου ή κάποιοι εξ αυτούς.. Έδειξε όμως ως έναν μεγαλοοφειλέτη τον Δήμο Ζηρού ο οποίος χρωστάει πάνω από ένα εκατομμύριο.
«Θέλουμε να δούμε τον κάθε δήμο χωριστά. Να δούμε τις δυνατότητες εξόφλησης που έχει. Έχουμε ληξιπρόθεσμα και δεν θέλουμε να δημιουργηθούν περισσότερα. Ο Φορέας δεν μπορεί να σταθεί με ληξιπρόθεσμα άνω των δύο τριμήνων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Φορέα Νίκος Γεωργάκος.
Η πρόθεσή του για διαπραγματεύσεις ανά Δήμο, προκάλεσαν ένταση στην συνεδρίαση με τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση να αντιδρά και μάλιστα έντονα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από πουθενά, μπορεί να οδηγήσει σε δήμους δύο κατηγοριών αλλά και σε ένα παζάρι άλλων εποχών.
«Δεν έχετε αρμοδιότητα από το νόμο να διαπραγματεύεστε προσωπικά.. Τα τέλη για τα σκουπίδια είναι ανταποδοτικά. Οι δήμοι τα εισπράττουμε από τους πολίτες. Αν τα διοχετεύουμε σε άλλες δράσεις και όχι εκεί που πρέπει είναι ένα ζήτημα. Πρέπει να αποφασίσει το συμβούλιο πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντακαλέτσης.
Η ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να είναι υπόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και να γίνει με ίδια κριτήρια για όλους τους Δήμους μέλη του Φορέα.
Ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε ακόμη αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές, κάτι που ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει άμεσα.