Έκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία, χάος με τις δημοτικές εκλογές

alvania_diadiloseis_tirana1

Χάος επικρατεί στην Αλβανία με θύματα την ελληνική μειονότητα αλλά και την ευρωπαική προοπτική της χώρας. Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αποσταθεροποίησης και θερμών επεισοδίων, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης. Οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται ενώ κάτω από την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του ΚΕΑΔ που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα ο Πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα παρενέβη ακυρώνοντας την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου. Η αντίδραση του Ράμα ήταν άμεση με τη δήλωση «οι εκλογές θα γίνουν» ενώ χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτησή του.

Ήδη εδώ και μήνες έχουν παραιτηθεί οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ωστόσο αυτό δεν πτοεί την κυβέρνηση, η οποία καθημερινά πλέον δέχεται σωρεία καταγγελιών για τα αλισβερίσια με τους βαρόνους των ναρκωτικών.

Εν όψει των εκλογών της 30ης Ιουνίου το καθεστώς Ράμα εξαπέλυσε νέο κύκλο πολιτικών επιθέσεων στη μειονότητα, στοχοποιώντας στελέχη της Ομόνοιας και κρίνοντας αντισυνταγματικές υποψηφιότητες σε Δήμους, όπως αυτός της Χιμάρας.

Τις τελευταίες ώρες όμως μαίνεται η σύγκρουση πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας . Ο Ιλίρ Μέτα στην ανακοίνωσή του για ματαίωση των δημοτικών εκλογών υπογραμμίζει ότι οι υφιστάμενες συνθήκες δεν διασφαλίζουν τη διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται και συχνά συνοδεύονται από βίαια επεισόδια.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ