«Έκρηξη» στους νέους, πολλές μικρές εστίες στα Γιάννινα

covid19

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο ο Νομός Ιωαννίνων καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που ανακοινώνεται από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι τώρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία εντοπίζεται μεταξύ των νέων κάτι που είναι ολοφάνερο και από τα στοιχεία των rapid test που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Το ένα χαρακτηριστικό είναι αυτό.. Το δεύτερο που καταγράφεται στα Γιάννινα είναι η μεγάλη διασπορά. Πολλές και μικρές εστίες κυρίως στο λεκανοπέδιο, έτσι όπως προκύπτει και μέσα από την ιχνηλάτηση που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Το θετικό, μέχρι στιγμής, είναι ότι η έκρηξη αυτή δεν συνοδεύεται από εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων έχουν ελάχιστο αριθμό ασθενών ενώ έχουν μηδενιστεί σχεδόν οι νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Στοιχεία που δείχνουν ότι η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και πλέον σήμερα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας, παρουσίασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων στους νέους», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλλου σημειώνονται ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε σχεδόν κατά μια δεκαετία στα 23 έτη μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Το 75% των κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών και ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων είναι σε άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών. Η καθηγήτρια τόνισε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 35 ετών, ωστόσο είναι εξαιρετικά ευχάριστη η παρατήρηση ότι δεν αυξάνονται στους άνω των 65.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε σταδιακά και κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες τόνισε ότι οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας μεταξύ των νέων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η κ. Παπαευαγγέλλου τόνισε ότι ο αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί σε 44.000 ανά ημέρα καθώς μόνο στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έφτασαν τις 10.000, λόγω της ανησυχίας αλλά και της ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. «Αυτό συνέβαλε και στον αυξημένο αριθμό των περιστατικών», σημείωσε.

Η θετικότητα στα τεστ που διενεργούνται σε δομές υγείας, διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και σήμερα ανέρχεται σε 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο ο δείκτης θετικότητας από τους ελέγχους των κινητών μονάδων είναι υψηλότερος.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά σε άτομα νεότερα, μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι και δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότατους ανθρώπους ηλικίας από 25 έως 55 ετών, ωστόσο μειώνεται ο αριθμός όσων χρήζουν διασωλήνωσης και όσων χάνουν τη ζωή τους.

Τα μέλη της επιτροπής, εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημία θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα καθώς δεν αναμένουν έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που προσφέρουν οι εμβολιασμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ