Εκρηκτική η κατάσταση στους Δήμους της χώρας

DHMARXOIΟλοκληρώνονται τη Δευτέρα και την Τρίτη οι συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των ΠΕΔ της χώρας με μοναδικό θέμα τα οικονομικά των δήμων και τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ για κινητοποιήσεις.

Το κλίμα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκρηκτικό. Αυτό αποτυπώθηκε με ένταση και στη διάρκεια της Συνέλευσης της ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία έγινε παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και άλλων μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου αποφάσισαν το κλείσιμο των δημαρχείων στις 30 Αυγούστου, με αποχή του πολιτικού προσωπικού ενώ τονίστηκε πως οι όποιες κινητοποιήσεις υπάρξουν δεν θα πρέπει να έχουν συνέπειες στους πολίτες.

Καθοριστικής συνάντησης για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν είναι η συνάντηση που θα έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, στις δώδεκα το μεσημέρι, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά. Οι δήμαρχοι διεκδικούν άμεσα το ποσό των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως τόνισε στα Γιάννινα ο κ. Ασκούνης η τήρηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον Φεβρουάριο για την χρηματοδότηση των δήμων αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Με αφορμή την τελευταία περικοπή των ΚΑΠ, ο κ. Ασκούνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών».

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 30 Αυγούστου, θεωρείται ως ένα από τα πιο κρίσιμα των τελευταίων ετών. Αν η κατάσταση αποκλιμακωθεί στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό, που πρακτικά σημαίνει την άμεση ενίσχυση των δήμων με τριακόσια εκατομμύρια, τότε μπορεί οι κινητοποιήσεις να αποφευχθούν.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο τουλάχιστον το διήμερο λουκέτο σε όλους τους Δήμους της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ