Εκπαιδευτικό σεμινάριο στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

xeirourgeio nos

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης με πρακτική άσκηση σε πτωματικά παρασκευάσματα που διοργάνωσε η Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διευθυντή τον Καθηγητή κύριο Αναστάσιο Κορομπίλια και το Τμήμα Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων της Κλινικής με υπεύθυνο τον Καθηγητή κύριο Ιωάννη Γελαλή, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «2nd Cadaveric Workshop on Thoracolumbar, Lumbar and Spinopelvic Surgery», το δεύτερο κατά σειρά σεμινάριο της κλινικής πάνω στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης, της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.

Το σεμινάριο περιλάμβανε τόσο την Ορθοπαιδική όσο και την Νευροχειρουργική προσέγγιση στην εκπαίδευση της χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και απευθυνόταν σε ειδικευόμενους Ορθοπαιδικής και Νευροχειρουργικής αλλά και νέους χειρουργούς που ενδιαφέρονταν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στις επιμέρους χειρουργικές τεχνικές και να διδαχθούν από έμπειρους και καταξιωμένους Έλληνες χειρουργούς Σπονδυλικής Στήλης.

Στο φετινό επιστημονικό πρόγραμμα δόθηκε έμφαση στη διαχείριση των καταγμάτων της Θωρακο-οσφυικής και Οσφυοΐεράς μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης, στις τεχνικές σπονδυλοδεσίας και σταθεροποίησης με ανοιχτές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με την χρήση πλοήγησης και στη διαχείριση της πιο συχνής παθολογίας όπως  εκφυλιστικής νόσου, σπονδυλικής στένωσης και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Εκτός του θεωρητικού μέρους, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν με πρακτική άσκηση σε πτωματικά παρασκευάσματα, όπου έγινε επίδειξη των χειρουργικών τεχνικών που είχαν συζητηθεί στο θεωρητικό μέρος υπό την επίβλεψη των έμπειρων εκπαιδευτών, στο εργαστήριο. Σε αυτό το 2ο κατά σειρά σεμινάριο, η πρακτική άσκηση περιλάμβανε και εκπαίδευση σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με τη μέθοδο της πλοήγησης.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητής Ι. Γελαλής δήλωσε «μετά το άκρως επιτυχημένο από πλευράς ενδιαφέροντος, αλλά και συμμετοχής πρώτο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο πριν, η Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργάνωσε το δεύτερο κατά σειρά εκπαιδευτικό σεμινάριο της κλινικής πάνω στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, με πρακτική άσκηση, με σκοπό να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στους νεότερους και ανερχόμενους συναδέρφους μας, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις με έμπειρους χειρουργούς που για μία ακόμα χρονιά μας τίμησαν με την παρουσία τους. Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τα σεμινάρια της Κλινικής μας, μάς παρακινεί να συνεχίσουμε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω στο ζήτημα των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης».

Το σεμινάριο διενεργήθηκε με την υποστήριξη της Endofusion Hellas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ